Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Swami Vivekananda

Karma yoga

  • Nakladnik: CID - Nova
  • Prijevod: Ivor Tomašević
  • 03/2010.
  • 147 str., meki uvez
  • ISBN 9536566095
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Uhvaćeni smo. Kako? Ne onime što dajemo, nego onime što očekujemo. Dobivamo jad u zamjenu za ljubav, ne poradi činjenice da volimo, nego zbog činjenice da zauzvrat očekujemo ljubav. Nema jada tamo gdje nema želja. Želja, požuda, majka je sveg jada. Želje su vezane zakonom uspjeha i neuspjeha. Želje moraju dovesti do jada.

Velika tajna istinskoga uspjeha, istinske sreće, jest sljedeće: Čovjek koji ništa ne traži zauzvrat, savršeno nesebičan čovjek, jest najuspješniji čovjek. Ovo se čini kao paradoks. Zar ne znamo da nesebičan čovjek u životu biva prevaren i povrijeđen? Izgleda da je tako: Krist je bio nesebičan i završio je na raspelu. Točno, ali mi znamo i da je njegova nesebičnost razlog, uzrok velike pobjede - okrunjenja milijuna i milijuna života blagoslovom istinskoga uspjeha.

Ne tražite ništa, ne priželjkujte ništa zauzvrat. Dajte ono što imate dati. Vratit će vam se. Ali ne mislite sada o tome. Vratit će vam se tisuću puta umnoženo, ali ne smijete sada na to obraćati pažnju. Imajte snage dati, i neka davanjem sve završi. Naučite da je cijeli život davanje i da će vas priroda naposljetku prisiliti da date. Zato dajte voljno. Prije ili kasnije morat ćete se svega odreći.

Dolazite u život da biste nakupili. Želite uzimati, čvrsto stišćući šake. Ali priroda stavlja ruke na vaš vrat i vi morate otvoriti šake. Željeli ili ne, morate dati. U trenutku kada kažete: "Neću", dolazi povreda, boli vas. Nema onoga tko se, na dugoj životnoj stazi, neće morati svega odreći. I što se netko više suprotstavlja ovom zakonu, to se osjeća jadnijim.

Jadni smo zato što se ne usuđujemo dati, zato što nismo sposobni udovoljiti ovom velikom zahtjevu prirode. Zato ne budite prosjaci. Budite nevezani.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –