Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivana D. Horvatinčić

Pegazari

  • Nakladnik: Knjiga u centru
  • 04/2010.
  • 173 str., meki uvez
  • ISBN 9789537514273
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Pegazari“, fantasy roman za djecu i mlade autorice Ivane D. Horvatinčić, govori o jahačima krilatih konja koji u Eponiji, fantastičnom svijetu jarkih boja ispunjenom magijom i predrasudama, nastoje vratiti ravnotežu između dva zaraćena naroda, Plavih i Bijelih. No, pegazari nisu oduvijek bili stanovnici Eponije – putem drevne magije su preneseni iz našeg, „stvarnog“ svijeta kako bi u fantasy svijetu ispunili svoje sudbine i onda nestali iz njega.

Glavni lik romana je pegazarka Ereja, četrnaestogodišnjakinja koja se u našem svijetu zvala Kristina i koju su vršnjaci nakon preseljenja u novi grad zlostavljali. Tako imamo dva odvojena zapleta – jedan u Eponiji i jedan u našem svijetu, pri čemu je zaplet u našem svijetu minimaliziran i glavni lik je uglavnom pasivan, za razliku od same sebe u fantasy svijetu gdje je Ereja hrabra i sposobna, iako nesmotrena junakinja koje se neprijatelji boje, a koju štićenici obožavaju.

Pegazari kao skupina nisu idealizirani poput kakvih „spasiteljskih“ mirovnih vojnih snaga koje dolaze u ratno područje. Iako spašavaju potlačene Plave od tehnološki naprednijih i magijom ojačanih Lovaca kraljice Narcise, vladarice Bijelih i cijele Eponije, pegazari se slijepo drže svojih ponekad zastarjelih pravila i zatvorena su skupina koja se neće libiti odbaciti Ereju kad ona ta pravila prekrši.

Tako će se ona čak i u fantasy svijetu morati suočiti s onim od čega je iz svog svijeta pobjegla – no, u Eponiji je cijena njene nesigurnosti i pogrešnih odluka koje donosi znatno viša. Tako će Kristinino fantasy "ja" morati proći put kroz svoju vlastitu osobnost, postati negativka, zdvojna junakinja i tužna žrtva prije nego što konačno uspije posložiti stvari na svoje mjesto. Tek tada, kad u Eponiji nauči koje su istinske vrijednosti za koje vrijedi čak i umrijeti, doći će u priliku preuzeti kontrolu nad svojim životom u našem svijetu, ali ne kroz osvetu, već kroz mijenjanje sebe. A kroz cijeli njen put, jedini na kojeg će se moći osloniti njen je odani pegaz Eriton.

Roman je ispunjen akcijom, zračnim dvobojima, opasnostima, magijom i mjestimičnim neočekivano nasilnim scenama. Tu je rat, sa svom brutalnošću s obje strane, tu je djevojčica koja seli u zastrašujuću novu okolinu, tu je pitanje rasne diskriminacije, tu je razmatranje različitih oblika nasilja. U „Pegazarima“ ništa nije crno ni bijelo, pa tako ni glavna junakinja, ni glavna negativka. Poruke se prenose jasnim, djeci lako razumljivim jezikom, ali zbog slojevitosti romana lako i sa zanimanjem ga mogu čitati i odrasli.

Roman "Pegazari" dobitnik je nagrade SFERA za najbolji roman za mlade 2009. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –