Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasen Boko

Tin : Trideset godina putovanja

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 11/2005.
  • 306, tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9536791773
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
O tome je li Tin Ujević najveći hrvatski pjesnik ili tek jedan od najvećih, može se raspravljati, no teško je naći hrvatskog književnika čiji je život bogatiji, raznolikiji i kontroverzniji od Tinova.

Ujević je živio dvostruki život: genijalan i slavljen pjesnik odbijao je uklopiti se u građansko društvo i živjeti po njegovim normama. Od vlastite nesreće i neprilagođenosti bježao je u sebe, osluškujući šumove u kutiji za razmišljanje, ali i po svijetu: Vrgorac, Makarska, Split, Zagreb, Beograd, Pariz, pa opet Zagreb, Beograd, Krivodol, Split i Brač, potom Sarajevo, eda bi naposljetku preko Splita završio u Zagrebu … sve do tog 12. studenog 1955.

Trideset godina putovanja, pjevao je u istoimenoj pjesmi, podnaslovu ove knjige. Tinova biografija je knjiga što se velikom pjesniku odužuje pričom o njegovu životu, prvom koja ga ne ocjenjuje isključivo kao pjesnika nego i kao kontroverznoga genija, boema i – čovjeka.

Jasen Boko rođen je 1961. u Splitu. Diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost u Beogradu; četiri godine radi kao dramaturg u HNK u Splitu, a posljednjih jedanaest godina novinar je Slobodne Dalmacije. Objavio je knjige "Kazališni sat i druga drama" (1995) te "Nova hrvatska drama" (2002), izbor iz hrvatske drame devedesetih. Uskoro mu izlazi i knjiga putopisa "Peta strana svijeta". Predavač je kolegija lutkarstvo i scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, prevodi za kazalište i surađuje kao dramaturg na kazališnim projektima u Hrvatskoj i Sloveniji; koselektor je sarajevskog festivala MESS, te umjetnički suradnik festivala Ex Ponto u Ljubljani.

Jasen Boko diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost, bio je samostalni umjetnik, dramaturg, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, kazališni producent... Za svoj umjetnički rad dobio je nekoliko nagrada od kojih su najvažnije Kiklop za najbolju knjigu publicistike 2012., za knjigu „Tragovima Odiseja“, te Marin Držić 2010. godine za dramu „O kupusu i bogovima“.

Tijekom života radio je i u rudnicima zlata u Australiji, tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao je maline u Québecu, studirao u New Yorku, penjao se po Himalaji, putovao Putem svile lokalnim prijevozom, tražio je Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj i Che Guevaru uzduž i poprijeko Južne Amerike…

Njegovi dramski tekstovi izvedeni su u dvadesetak kazališta u četiri zemlje. O svojim je putovanjima održao stotine predavanja u zemlji i inozemstvu. 

Objavio je sljedeće knjige: "Kazališni sat i druga drama" (1995.), "Nova hrvatska drama" (Znanje, 2002.), "Tin: Trideset godina putovanja" (Vuković & Runjić, 2005.), "Peta strana svijeta" (V.B.Z., 2006.), "Zapisi iz kazališnog (su)mraka" (Književni krug Split, 2007.), "Na Putu svile: Kako nam je lagao Marko Polo" (Profil, 2009.), "Priče iz muzeja" (2010.), "Tragovima Odiseja" (Profil, 2012.), "Za Aleksandrom Velikim u srce Azije" (Profil, 2014.), "Dioklecijan" (Profil, 2016.), "Latinskom Amerikom uzvodno" (Profil, 2019.), "Život i smrt uz svetu rijeku" (Profil, 2020.). Knjige su mu prevedene su na više jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –