Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Stuart Mill

Autobiografija

  • Nakladnik: Disput
  • Prijevod: Damjan Lalović
  • 11/2011.
  • 200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532601497
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Autobiografija" engleskog filozofa i političkog mislioca Johna Stuarta Milla (Autobiography, London, 1873) danas je, nakon eseja "O slobodi", najčitanije njegovo djelo. Čita se više od njegove slavne "Logike", "Načela političke ekonomije", "Utilitarizma", "Razmatranja o predstavničkoj vladavini", pa čak i od vrlo popularne "Podređenosti žena". Riječ je o klasičnom djelu tog žanra u engleskoj književnosti.

Millovi memoari nude otvoren i topao prikaz odrastanja i obrazovanja velikog interdisciplinarnog mislioca. U njima se kao lajtmotiv provlači sukob između njegova bujnog intelekta i krhkih emocija, što je rezultiralo periodičkim intelektualnim krizama, ali i pionirskim filozofskim uvidima. Millov osvrt na vlastiti život povezuje ljepotu literarnog stila s dubokim filozofskim promišljanjima.

Djelo je kronološki strukturirano tako što je podijeljeno u sedam velikih cjelina, koje pokrivaju faze autorova života. Prva cjelina govori o djetinjstvu i ranom školovanju (1806-1819); druga o moralnim utjecajima u ranoj mladosti te o karakteru i gledištima autorova oca, škotskog filozofa i povjesničara Jamesa Milla (1813-1821); treća o posljednjoj fazi obrazovanja i prvoj fazi samoobrazovanja (1821-1823); četvrta o mladalačkom angažmanu u Westminster Review (1823-1828); peta o autorovoj intelektualnoj krizi i njezinu prebrođivanju (1826-1832); šesta o početku najdragocjenijega prijateljstva u autorovu životu, o očevoj smrti te o spisima i raspravama napisanim do 1840. (1830-1840); i, konačno, sedma, u kojoj daje općenit pregled ostatka svog života, o objavljivanju "Načela političke ekonomije" i eseja "O slobodi", o braku, o Američkome građanskom ratu i o parlamentarnom životu.

"Autobiografija" može pomoći da shvatimo unutarnje motive i domašaje promjene Millovih stajališta, koji je, odgajan da bude radikalni demokrat i reformator po modelu francuskih enciklopedista, napustio sektaški radikalizam svoje mladosti i postao strasni zastupnik individualne slobode i slobodne individualnosti te nastojao naći demokratske lijekove za tiraniju većine i za druge bolesti demokracije.

"Autobiografija" Johna Stuarta Milla pokazuje da se radilo o jedinstvenoj osobi kojoj je u 19. stoljeću najbolje pošlo za rukom osloboditi se dominacije uobičajenih društvenih i političkih predrasuda i istaknuti libertistički filozofski i politički program koji je živ i inspirativan sve do danas.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –