Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marijana Hameršak

Pričalice : O povijesti djetinjstva i bajke

  • Nakladnik: Algoritam
  • 12/2011.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789533164687
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga Marijane Hameršak istražuje odnose književnog žanra bajke i predodžbi o djetinjstvu, podrobno izvještavajući o počecima žanra u okrilju hrvatske dječje književnosti.

Povijest bajke u nacionalnim književnostima nikada nije samo povijest književnosti ili književna povijest, nego povijest oblikovanja i proizvodnje značenja povezanih s djetetom, djetinjstvom i dječjim čitanjem ili slušanjem. Određujući funkcije koje su se bajkama nametale (i koje im se i danas nameću) prilikom upućivanja dječjoj čitateljskoj publici, Marijana Hameršak jasno i argumentirano opisuje procese i pretpostavke udomljavanja bajke u hrvatskoj dječjoj književnosti te odnose i interferencije usmene, prijevodne, prerađene i autorske bajke.

Bajka i različite diskurzivne prakse koje je uspostavljaju, prezentiraju i re-prezentiraju u ovoj su knjizi predlošci za iščitavanje predodžbi o djetinjstvu i mehanizama njihovih promjena, ponajprije stoga što je bajka zbog svojih mnogoznačnih i podatnih strukturnih obilježja nerijetko bila prepoznata kao pogodan prostor upisivanja različitih ideologijskih i vrijednosnih sadržaja.

Istraživanje funkcije bajke ujedno vodi istraživanju različitih čitateljskih praksi i čitateljskih zajednica u počecima oblikovanja dječjeg književnog sustava u hrvatskoj književnosti. Knjiga "Pričalice: O povijesti djetinjstva i bajke" nudi intrigantan, nov, uzbudljiv uvid u složenu prošlost naših predodžbi o djetetu i dječjoj književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –