Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Velimir Srića

Veliko putovanje maloga globusa

  • Nakladnik: Algoritam
  • 12/2011.
  • 36 str., meki uvez
  • ISBN 9789533165363
  • Cijena: 5.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Svako dijete zaslužuje priču prije spavanja. Nakon predugog radnog dana i prekratkog popodnevnog odmora, mame i tate jedva čekaju svoju nestašnu djecu spremiti na počinak. Svatko ima svoju metodu kako uz oblačenje pidžame, pranje zubi, smještanje u krevet, čašu vode, zagrljaj i još jednu čašu vode, doći do najdivnijeg prizora: usnulo dijete mirno diše s ručicama iznad glave kao znakom spokoja i zadovoljstva. Neki roditelji uz poljubac zatvore vrata dječje sobe, neki pjevaju pjesmicu, neki pročitaju knjižicu, a neki pričaju priče.

U našoj se kući priče izmišljaju. Desetogodišnji Luka i četverogodišnja Lana jedva čekaju večeri kada je njihov prezaposleni tata Velimir kod kuće, jer on je majstor za priče. Ma kakav majstor, velemajstor! Prvo se svi zavuku pod pokrivač u svoju "podmornicu", a onda Luka i Lana zadaju nemoguće zadatke: priča mora biti o automobilu Ferrari Enzo, princezi, Winnetouu, svemirskoj raketi i Dodi Dudi. I iako se čini nemoguće sve tražene likove smisleno uključiti u radnju, Velimiru priča samo poteče…

Čujem ih ispod pokrivača, smijulje se i zabavljaju, uživaju sve troje… Prigovaram da priča predugo traje, a sutra se rano dižemo, ali kad otvore "vrata" svoje "podmornice" i iz nje izađu ozarena lica, znam da će oboje ubrzo utonuti u san s osmijehom na licu.

Velimir obožava smišljati priče za Luku i Lanu, a najveća mu je nagrada kompliment: "Tata, ovo je bila najbolja priča do sada!" Ponekad mi ih Velimir prepričava i kaže da ih je trebao zapisati.

Iz te tvornice mašte izašla je i priča o Velikom i Malom globusiću. Sva djeca su u nekoj fazi odrastanja fascinirana svemirom, njegovom veličinom i ljepotom. To je priča o ljubavi, vjernosti, putovanju i opraštanju kroz koju će djeca upoznati sve planete Sunčevog sustava. Priča koju je zaista vrijedilo zapisati i podijeliti s drugom djecom.
Ana Srića Parun

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –