Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dubravka Zima

Kraći ljudi : Povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 02/2012.
  • 380 str., meki uvez
  • ISBN 9789530302532
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Spoznaja da je pojam i predodžba djeteta u pripovjednim djelima dječje književnosti ne nešto fiksno i zauvijek zadano već da je to promjenljiva kategorija koja stalno iznova zadobiva značenja, ne samo u povijesnoj i društvenoj dimenziji, već i u ovisnosti od stavova i vizija pojedinih autora, ključna je za razumijevanje dječje književnosti.
 
Upravo ta spoznaja o dječjem liku u dječjem romanu koji se nužno i neprestano puni društveno i povijesno uvjetovanim predodžbama djetinjstva temeljna je aksiomatska postavka Zimine knjige.
 
Zima ne uzima dvojstvo apolonsko-dionizijsko kao krutu opoziciju koju bi onda provela kroz povijesnu građu hrvatskog dječjeg romana našavši u njoj čvrsti kriterij koji bi omogućio jednostavne usporedbe temeljene na tom „pojmovnom novcu”. Naprotiv, Zima traži povijesne oblike „apolonskog” i „dionizijskog”. Ti oblici su, dakle, promjenljivi i odgovaraju na društveni i povijesni kontekst razumijevanja djetinjstva. U tako dinamički oslikanom životu oblika te dvije suprotnosti ne zadržavaju okamenjenu ekvidistancu već se i same približuju i udaljuju gurajući ponekad jedan oblik u prvi plan a ponekad drugi. (dr.sc. Berislav Majhut)

Dubravka Zima rođena je 1972. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Studirala je hrvatski jezik i književnost i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirala 1995. Na istom je fakultetu i magistrirala s temom o Ivani Brlić-Mažuranić 1999. godine te doktorirala 2004. s temom iz hrvatske dječje književnosti. Zaposlena je na Odsjeku za kroatologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu kao izvanredna profesorica. Predaje kolegije iz hrvatske dječje književnosti, hrvatske nedječje književnosti, svjetske književnosti i teorije književnosti.

U znanstvenom se radu bavi dječjom i adolescentskom književnošću, studijima djetinjstva i mladenaštva te srodnim temama. Objavila je knjige "Ivana Brlić-Mažuranić" (Zagreb, ZZOK, 2001.), "Kraći ljudi: povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu" (Zagreb, Školska knjiga, 2011.), "Uvod u dječju književnost" (u suautorstvu s Marijanom Hameršak; Zagreb, Leykam international, 2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –