Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
F. William Engdahl

Mitovi, laži i ratovi za naftu

  • Nakladnik: Profil
  • 04/2012.
  • 304 str., meki uvez
  • ISBN 9789533194127
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Dulje od stoljeća nafta je jedan od najznačajnijih svjetskih strateških proizvoda, a moderno svjetsko gospodarstvo gotovo je nemoguće zamisliti bez nje. Nafta je, uz ugljen i zemni plin, bila osnovni pokretač razvoja modernog industrijskog društva, globalne ekonomije i tržišne dinamike. Stoga je svjetsko gospodarstvo iznimno osjetljivo na promjene uvjeta na tržištu energenata, odnosno na povećanje cijena i smanjenje ponude.

Ne bi li osigurali monopol nad svjetskim zalihama nafte, a zajedno s time i koncentraciju najveće političke moći, mala skupina britanskih i američkih kompanija - koje podupiru njihove vlade - stvorila je jedan od najvećih mitova moderne znanosti. Izmislili su mit o ograničenosti zaliha nafte, tvrdeći da je riječ o izvoru energije koji se brzo troši i koji je nekako nastao od bioloških naslaga prije nekoliko stotina milijuna godina procesom koji je u zapadnim knjigama o geologiji opisan vrlo nejasno. No svejedno se uzima kao nepogrešiva, znanstveno dokazana činjenica.


Nova knjiga Wiiliama Engdahla opisuje upravo začetak tog mita i njegovu ulogu u dvama velikim i razornim svjetskim ratovima, kao i u beskonačnim međunarodnim sukobima - od Hladnog rata do regionalnih ratova u Africi pa do Bliskog istoka i dalje - koje je poticala anglo-američka elita kako bi zadržala nadmoć nad naftom te kontrolirala dotok nafte i dolara koji su s time usko povezani. No ta kontrola leži u rukama nekoliko američkih i britanskih naftnih divova koji su se nekoć nazivali „sedam sestara", ali sada su samo četiri - ExxonMobil, Chevron, BP i Shell...

***

F. William Engdhl diplomirao je politiku na Sveučilištu Princeton i stekao magisterij iz komparativne ekonomije na Svečilištu Stockholm. Radio je kao neovisni ekonomist i novinar, najprije u New Yorku, a zatim u Europi, obrađujući teme o problemima poljoprivrede, GATT-u, Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), Međunarodnom monetarnom fondu (MMF-u), energiji, politici i ekonomiji, politici hrane Europske Unije, kartele žita, probleme vanjskoga duga zemalja Trećega svijeta, zakulisne fondove i azijsku krizu. Redovito piše za brojne publikacije, uključujući i japanski časopis Nihon Keizai Shimbun, te Forseight, Grant's lnvestor.com, European Banker i Business Banker International.

Predavao je na mnogim međunarodnim konferencijama na temu geopolitike, GMO-a, ekonomije i energije, od Londona preko Džakarte do Poljske i Hrvatske. Trenutno živi u Njemačkoj i, osim što redovito piše o pitanjima ekonomije, energije i o međunarodnim problemima, radi i kao ekonomski savjetnik.

Autor je bestselera "Stoljeće rata : Angloamerička naftna politika i nov i svjetski poredak", "Stoljeće rata 2 : Tajni geopolitički plan američke Vlade", Bogovi novca", "Sjeme uništenja"…

F. William Engdahl (1944.) američko-njemački je nezavisni autor, novinar i istraživač, koji se ponajviše bavi geostrateškim ekonomskim pitanjima. Rođen je u Minneapolisu u SAD-u, završio je 1966. godine studij inženjerstva i prava na Sveučilištu u Princetonu, a potom poslijediplomski studij komparativne ekonomije na Sveučilištu u Stockholmu.

Objavljivao je knjige u SAD-u, Europi i Kini. Osobito su bile zapažene i dosta čitane one koje se bave naftom i naftnom politikom te GMO-om. Zadnjih dvadesetak godina živi u Frankfurtu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –