Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marijan Bobinac

Uvod u romantizam

  • Nakladnik: Leykam international
  • 04/2012.
  • 336 str., meki uvez
  • ISBN 9789537534813
  • Cijena: 19.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U knjizi "Uvod u romantizam" iznosi se temeljno znanje o epohi romantizma - objašnjava značenje(a) pojma epohe, njegova različita značenja i realizacije u europskim književnostima, socijalnopovijesni i kulturnopovijesni kontekst razdoblja, osnove estetike romantizma (pri čemu je riječ o različitim naglascima u pojedinim nacionalnim književnostima - od ideje o autonomiji umjetnosti i njezinoj nadmoći nad drugim sferama ljudske egzistencije do ideje o umjetnosti koja stoji u službi nacije na valu samoodređenja europskih naroda).

Naglasak je i na prikazu tipičnih žanrova romantičke književnosti (subjektivna lirika u duhu narodne poezije, povijesni roman i drama, gotski roman itd.), a spomenute su i specifičnosti romantizma u pojedinim nacionalnim tradicijama i njihovi vodeći predstavnici, pri čemu su u prvom planu njemački, engleski i francuski romantizam, dakle oni odvjetci epohe u kojima su nastale središnje poetološke koncepcije i najznačajnija književna djela.

Govori se i o drugim nacionalnim tradicijama, napose slavenskim, u okviru kojih se romantizam vrlo često pojavljivao paralelno s pokretima za nacionalnu emancipaciju, te je s tim u vezi poseban naglasak na objašnjenju veze između stilske formacije romantizma i ilirizma kao pokreta hrvatske nacionalne integracije.

Svezak uključuje i popis relevantne literature o romantizmu na svjetskim jezicima i na hrvatskom jeziku.

Marijan Bobinac (Petrinja, 1952.), redovni profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstojnik Katedre za njemačku književnost (1999. – 2017.), voditelj više znanstvenih hrvatskih i međunarodnih projekata, između ostalih HRZZ-projekta Postimperial Narratives in Central-European Literatures of the Modern Period (2015. – 2019.) i austrijsko-hrvatskoga bilateralnog projekta Construction of the Other from the Central-European Perspective (2018. – 2019., suvoditelj prof. dr. Wolfgang Müller-Funk, Sveučilište u Beču).

Izvodi kolegije iz povijesti novije njemačke književnosti, od 2008. voditelj Kulturološkog smjera na diplomskom studiju Odsjeka za germanistiku. Glavni urednik časopisa Umjetnost riječi (2005. – 2012.), osnivač i glavni urednik godišnjaka Zagreber Germanistische Beiträge (1992. – 2012.); član uredništva časopisa Književna smotra.

Težišta znanstvenog rada: aspekti njemačke književnosti 19. – 21. st., austrijska književnost, povijesni roman i drama, pučki teatar, kulturni transfer između njemačkoga jezičnog područja i Hrvatske, postimperijalni i habsburški studiji.

Novije publikacije: "Uvod u romantizam", Zagreb: Leykam 2012.; "Narrative im (post)imperialen Kontext. Literarische Identitätsbildung als Potential im regionalen Spannungsfeld zwischen Habsburg und Hoher Pforte in Zentral und Südosteuropa" (suurednik), Tübingen: Francke 2015.; "Postimperiale Narrative im zentraleuropäischen Raum" (suurednik), Tübingen: Francke 2018.; "Sjećanje i suvremenost. Ogledi o novom njemačkom povijesnom romanu", Zagreb: Disput 2018.; "Mehrsprachigkeit in Imperien/ Multilingualism in Empires" (suurednik), Leykam: Zagreb 2019.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –