Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Renata Salecl

Tiranija izbora

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Tonči Valentić
  • 05/2012.
  • 184 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532663884
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Danas nas se uvjerava da naši životi obiluju izborom. Poput proizvoda na policama supermarketa, čini se da možemo odabrati čak i svoje identitete. Ali, paradoksalno, ta sloboda može izazvati tjeskobu te osjećaje krivnje i manjka. U "Tiraniji izbora" poznata slovenska teoretičarka psihoanalize i sociologinja Renata Salecl istražuje kako primamljivi poticaji kasnoga kapitalizma da "budemo svoji" dovode do sve većeg nezadovoljstva - i kako ustrajavanje na izboru kao pukoj osobnoj odluci može onemogućiti društvenu promjenu.

Oslanjajući se na raznolike primjere iz popularne kulture - od internetskih stranica za namještanje spojeva i knjiga za samopomoć do opsesije životima slavnih - te uvide iz sociologije, psihoanalize i filozofije, Salecl pokazuje da je izbor rijetko utemeljen na jednostavnoj racionalnoj odluci s predvidljivim ishodom. Umjesto izbora sve češće prevladava tiranija izbora.


Elegantno, promišljeno... Divno oblikovano i jezgrovito, čitatelje će nagnati da se zapitaju o skrivenoj logici svojih svakodnevnih života.
Darian Leader

Britka, valjana analiza, puna anegdota.
Boyd Tonkin, Independent

Ova knjiga ima snažnu poruku poput Doktrine šoka Naomi Klein te je ispunjena domišljatošću i konzumerističkom ironijom.
Bookseller


***

Renata Salecl
(Slovenj Gradec, 1962.). Gostujuća profesorica na London School of Economics i istraživačica pri Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani. Stu­dirala je filozofiju i doktorirala so­ciologiju, a 80-ih godina bila je aktivna u znamenitoj Ljubljanskoj školi psihoanalize.

Godine 2010. proglašena je “slovenskom znanstvenicom godine”, a u prosincu iste godine Delo je odabire za “slovensku osobu godine”. U ožujku 2011. proglašena je najuspješnijom ženom u Sloveniji. Među knjigama koje je objavila ističu se The Spoils of Freedom: Psycho­ana­lysis and Feminism after the Fall of Socialism, (Per)versions of Love and Hate i On Anxiety.

Renata Salecl (Slovenj Gradec, 1962.) studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a 1980-ih godina bila je aktivna u znamenitoj Ljubljanskoj školi psihoanalize. Gostujuća je profesorica na London School of Economics, viša istraživačica pri Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani te profesorica na Birkbeck Collegeu. Godine 2010. proglašena je „slovenskom znanstvenicom godine”. U ožujku 2011. proglašena je najuspješnijom ženom u Sloveniji. Godine 2017. izabrana je za članicu Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Knjige su joj prevedene na petnaest jezika, a među njima se ističu: "O anksioznosti", "(Per)verzije ljubavi i mržnje" i "Tiranija izbora".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –