Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ante Stamać

Književnoteorijski fragmenti

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 07/2012.
  • 199 str. , meki uvez
  • ISBN 9789531509664
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U kontinuitetu svojega višedesetljetnoga nastavničkog i kritičkog djelovanja, zasnovanoga na premisama znanstvenog utemeljenja i estetskog prosuđivanja literarnoga teksta, Ante Stamać javlja se knjigom "Književnoteorijski fragmenti" u kojoj okuplja devetnaest najnovijih priloga vezanih uz tumačenje niza zanimljivih ‒ za suvremenu praksu relevantnih ‒ pojmova i pojava.

Riječ je naizgled o vrlo disparatnim temama i područjima, što idu od najopćenitijih teorijskih analiza i najširih epohalnih prognoza pa sve do vrlo konkretnih, individualno fokusiranih literarnih portreta, ali stanovitu jedinstvenost neosporno im daje snažna teorijska utemeljenost i stroga pojmovna rešetka kojom se služi ovaj autor.

Tonko Maroević

Ante Stamać, pjesnik, teoretik književnosti, esejist i prevoditelj, rođen je 1939. na otoku Molatu. Diplomiravši 1963. na Filozofskome fakultetu Zagrebačkoga sveučilišta komparativnu književnost i engleski jezik, magistrirao je 1970. te doktorirao 1978. Između 1963. i 1969. studirao je muzikologiju i povijest umjetnosti u Ljubljani te filozofiju i germanistiku u Beču.

Nakon diplomiranja bio je zaposlen kao violinist u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta, potom kao glazbeni urednik Muzičkog salona Studentskog centra, kojemu je i utemeljitelj.

Godine 1971. izabran je za znanstvenog asistenta na Katedri za teoriju književnosti na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta. Od 1978. je docent, pa izvanredni profesor i voditelj iste Katedre, naslijedivši Juru Kaštelana. Za redovnoga sveučilišnog profesora izabran je 1989. Kao znanstveni savjetnik i profesor u trajnom zvanju umirovljen je 2004. Od 2002. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je tajnik njezina Razreda za književnost i jedan od potpredsjednika Matice hrvatske.

Umro je u Zagrebu 30. studenoga 2016.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –