Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Perišić

Jednom kasnije

  • Nakladnik: Sandorf
  • 09/2012.
  • 76 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537715205
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Perišićeva druga zbirka poezije predstavlja svojevrsnu nadogradnju na njegovu prvu knjigu pjesama "Dvorac Amerika" koja se u hrvatskom pjesništvu devedesetih istakla kao posebna; ona je, donoseći provjereni kompendij postupaka, sumirala "tekstualističko" i kvorumaško nasljeđe sedamdesetih i osamdesetih godina ali i nagovještavala neke nove stilske i motivske strategije.

"Jednom kasnije" predstavlja dosad neobjavljivani autorov pjesnički opus nastao u višegodišnjem razdoblju. Pjesme imaju prilično intimistički ton, a pitanje subjekta je i dalje glavni problem koji zaokuplja Perišića kao pjesnika.

U kvalitetnoj domaćoj pjesničkoj produkciji devedesetih i dvijetisućitih Perišić nastoji zauzeti neutralnu poziciju nepretencioznim bilježenjem vlastite poetske potrebe. U svojim pjesmama Perišićev je subjekt izmaknut, on načinje svojevrsno rasulo subjekta, a nastoji opisati nešto što treperi između ljudskog i neljudskog, subjektivnosti i tuđosti. 

Robert Perišić rođen je u Splitu 1969. godine; živi u Zagrebu. Nakon knjiga kratkih priča ("Možeš pljunuti onoga tko bude pitao za nas", 1999; "Užas i veliki troškovi", 2002) koje su imale značajan odjek, a još više nakon dvaju romana snažne domaće i internacionalne recepcije ("Naš čovjek na terenu", 2007; "Područje bez signala", 2015), Perišić je književno ime stekao prvenstveno kao prozaist. Nestandardna knjiga "Uvod u smiješni ples" (2011.) uklapa se u prozni niz. Autor je, među ostalim, i izvođene drame ("Kultura u predgrađu", 2000.) te scenarija za igrani film "Sto minuta Slave" (2004.).

Nagrađivan je u Hrvatskoj i inozemstvu, knjige su mu prevedene na više od deset jezika, s osobitim kritičkim odjekom u SAD. 

Perišić se od svojih književnih početaka bavi poezijom: prvu zbirku pjesama "Dvorac Amerika" objavio je 1995., a druga zbirka, "Jednom kasnije", izašla je 2012. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –