Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Joseph Addison

Što se mene tiče... Odabrani eseji

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • Prijevod: Jagoda Splivalo-Rusan, Giga Gračan
  • 03/2013.
  • 339 str. , meki uvez
  • ISBN 9789531509824
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Pedesetak eseja vrsna engleskoga stilista i estetičara Josepha Addisona o londonskoj kulturi svakodnevice na početku 18. stoljeća objavljeno je izvorno u čuvenu časopisu The Spectator, dalekoj preteči današnjih life-style magazina. Potkopavajući elitizam i diktat aristokracije i kraljevskoga dvora, Adison upućuje novonastali, gospodarski i politički sve jači i značajniji građanski sloj u pitanje ponašanja, ukusa i mode.

Oslonjen na kavansko-klupsku kulturu svoga doba, na isticanje jednostavnosti i umjerenosti kao temeljnih osobina dobra ukusa te na duhovito, ironično, satirično prikazivanje građanske i aristokratske svakodnevice, Adison piše o trgovini, financijama, kupovanju, trošenju, ženskoj modi i ulozi žene u društvu, o etičkim pitanjima i poželjnim karakternim osobinama građanstva.

U tom smislu, Adisonovi se eseji okupljeni u knjizi "Što se mene tiče..." mogu promatrati kao kolumne o duhu vremena i dobrodušne žalce na račun modernih potrošačkih, etičkih i estetičkih navika i prosudbi londonskih sugrađana.

***

Joseph Addison
(Milston, 1672 ‒ London, 1719), engleski esejist, dramatičar i pjesnik. Studirao na Oxfordu gdje se proslavio latinskim stihovima i poznavanjem antičke kulture. Nakon puta po Europi (1699-1704) postaje zastupnikom u parlamentu i visokim vladinim dužnosnikom.

Kao književnik proslavio se pjesmom Vojna, neoklasicističkom tragedijom "Katon" te brojnim esejima što ih je objavio u slavnim časopisima The Tatler (Brbljavac) i The Spectator (Promatrač) koje je na početku 18. stoljeća uređivao i izdavao zajedno s Richardom Stelleom. Od trivijalnih tema pa do promišljenih kritičkih i filozofskih objekcija o pojedinim znanstvenim i estetičkim pitanjima, Adison je u tim stilski savršeno napisanim tekstovima pokrio široki raspon tema kojima je uspješno nastojao zaokupiti pažnju srednjega engleskog sloja kao najširega čitateljskoga kruga, pokušavajući učvrstiti ideale i društveni položaj novnonastale građanske klase.

Jednostavnošću i jasnoćom Adisonovi su tekstovi postali uzorom generacijama engleskih prozaista i novinara u 18. stoljeću.

S engleskoga prevele: Jagoda Splivalo-Rusan i Giga Gračan

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –