Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Šalković

Ne primamo vilenjake

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 03/2013.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789533035741
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Studentice iz provincije, BBB, humanitarni koncerti, Kinezi, popisi stanovništva, kućni savjeti, pobune, nove Šalkovićeve priče su hiperrealističke u najboljem smislu te riječi - one su uronjene u hrvatsku svakidašnjicu, i premda humoristične, ne lakiraju zbilju, već se bave suštinom društvenog problema.

Urbane legende služe nam, između ostaloga, da se orijentiramo u prostoru i vremenu. U svijetu koji je zamaglio granice između stvarnog i virtualnog, više nije važno koja su iskustva autentična, a koja potječu iz duboke praznine svijeta. Nekoć davno Rilke je uskliknuo: "Moraš promijeniti svoj život!". Ali kako to učiniti u svijetu koji je lažan, kičast, neautonoman?

Čitanjem knjiga!


Svatko ima neku tajnu ili štogod neizrecivo, ponešto rubno, kakvu nelagodu, sram. Nagonski se želimo "rasprostrijeti" u prostoru i vremenu, ostvariti se i osjećati slobodnima. Usput robujemo čudovišnim zamkama okoline i epohe, koliko god nastojali prekoračiti zadani horizont.

Junaci kratkih priča Hrvoja Šalkovića djeluju u uvjerenju da će radikalno promijeniti vlastiti život. U toj drami moraju se suočiti s vlastitom autentičnošću sukobljenom s vulgarnošću i neumoljivošću okolnosti. Ne pristaju biti promatrači vlastita života, a njihova (mala) pobuna presudan je i prekretnički čin koji možda i nije spektakularan u društvu spektakla, ali svakako jest svjedočanstvo o iskonskoj potrebi za cjelovitošću autentične ljudske egzistencije u nadirućem sveprožimajućem neljudskom karakteru društvenog sustava bez vrednota.


U urbanoj svakodnevici opstajete jedino ako živite urbane legende Hrvoja Šalkovića.
Utoliko niste sami. Mi primamo vilenjake.


Jadranka Pintarić

 
Neobičan je čovjek i pisac taj Hrvoje Šalković! Za njega su i život i pisanje avantura u koju kreće u petoj brzini i bez kalkuliranja, srčano rekli bismo. Na tom putu susreće brojne prepreke, mnoge ga stvari nerviraju, ponekad negdje zapne, netko mu nešto i zamjeri, ali on i dalje vozi kao da je sve to jedna velika pustinja koju jednostavno treba prijeći, bez suvišnog zastajkivanja. Njegova nova zbirka priča polazi od tema koje možete pročitati u novinama, ali iz njih ćete uglavnom doznati samo kako je sve završilo, a nikada i kako je to doista bilo. Tu počinje Šalkovićeva priča. Kako su se osjećali akteri, što je svemu prethodilo i zašto – do vraga – hejteri u ovoj zemlji imaju baš toliko prostora za djelovanje.

Dinamika priča, brze izmjene dijaloga i jak socijalni osjećaj, to je ono što nosi čitatelje ove knjige i to baš u toj famoznoj petoj brzini. U Šalkovićevim pričama ima nečeg nesretnog i divljeg u zraku, ali nije li nam svakodnevica baš takva, gruba, nepravedna i toliko malo idilična da za vilenjake u njoj jednostavno nema mjesta.


Jagna Pogačnik

***

Hrvoje Šalković rođen je u Zagrebu 1973. diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a poslije­diplomski studij završio na londonskom University of West­­minster. Objavio je  šest romana i jednu zbirku kratkih priča. Proputovao je svih sedam kontinenata. Dobitnik je VBZ-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman (2006). Član je Hrvatskog društva pisaca. Kada ne putuje, živi i radi u Zagrebu.

Objavio je zbirku priča "com.opnci.com.obojci" (Buvina, 2002), te romane "Pala karta" (Nova stvarnost, 2003), "Pravi se da ovo nisi vidio" (VBZ, 2006), "Zec na mjesecu" (VBZ, 2007), "Oko cucka pa na mala vrata" (Profil, 2008.) i "Kombinacija d.o.o." (VBZ, 2009), "Nulti meridijan" (Naklada Ljevak 2011.), "Ne primamo vilenjake" (Naklada Ljevak 2013).

Hrvoje Šalković rođen je 1973. u Zagrebu. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a magistrirao na University of Westminster 2000. godine. U međuvremenu, radio je kao anketar u Institutu primijenjenih istraživanja, trgovački putnik, profesionalni vozač auto utrka, perač tepiha, vozač generala (Petković, Slopar), urednik biltena autobojne, redar na koncertima, pomoćni skladištar na londonskom East Endu, vozač dostavnog kamiona, prodavač tehničke robe na londonskoj tržnici Elephant & Castle, kao novinar, predstavnik telekomunikacijske kompanije i PR menadžer... da bi se (barem donekle i podjednako uspješno) skrasio u čarobnom trokutu: pisac, putnik, poduzetnik.

Objavio je zbirku kratkih priča i pet romana, a svoje putopisne tekstove objavljuje u mnogim domaćim tiskovinama i na internetskim portalima. Dobitnik je nagrade VBZ- za najbolji neobjavljeni roman 2006.

Internet stranica:
www.shale.com.hr

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –