Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gregory David Roberts

Shantaram

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Dragana Vulić-Budanko
  • 04/2014.
  • 816 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532665574
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Shantaram, ime koje znači Čovjek Božjeg Mira, dobio je onaj koji mu se najmanje nadao – odbjegli zatvorenik, bivši ovisnik i pljačkaš, očajnik koji je iz Australije pobjegao u Indiju s krivotvorenim ispravama, bez prošlosti, bez nade, bez imena. A čime stranac može zaslužiti takvo ime u prenapučenom, kaotičnom, zastrašujućem i zadivljujućem gradu poput Bombaya?

Baš kao i njegov tvorac Gregory David Roberts, junak romana "Shantaram" zaronit će u Indiju ne štedeći se i otvorena srca – spoznat će i raj i pakao, živjeti u najsiromašnijem slamu, lijećiti u improviziranoj klinici, naukovati kod kralja bombayske mafije.

Potraga za iskupljenjem vodit će ga kroz Indiju kakvu je iskusio malokoji zapadnjak: u društvu prosjaka i gangstera, mudraca i glumaca, prostitutki i svetaca prolazit će kroz tržnice ljudima i pušionice opijuma, kroz skrovita mjesta koja mogu promijeniti svako srce, sve do zatvora i rata, sve do izdaje i ubojstva.

"Shantaram" je epski roman, koji osvaja pričom iza koje stoji golemo, fascinantno životno iskustvo njezina autora, puno ljudskog razumijevanja, iskrenosti i ljubavi.


Gregory David Roberts za Bombay je učinio ono što je Lawrence Durrell napravio za Aleksandriju, Melville za Južna mora, a Thoreau za Walden Pond – za svjetsku književnost učinio ga je vječnim.

Pat Conroy

Najjednostavnije rečeno, "Shantaram" je "Tisuću i jedna noć" novog stoljeća. Svatko tko voli čitati za ovom je knjigom tragao čitav život. Tko nakon Shantarama ostane nepromijenjen, ili je bez srca ili mrtav, ili oboje. Već dugo nisam toliko uživao u nekoj knjizi.

Jonathan Carroll

Gregory David Roberts rođen je u Melbourneu 1952. Nakon razvoda braka i gubitka skrbništva nad kćeri taj daroviti student i pisac postaje ovisnik o heroinu i upušta se u niz pljački banaka, za koje biva osuđen na devetnaest godina tamnice. Godine 1980. bježi iz jednog od najstrože čuvanih australskih zatvora i skriva se u Novom Zelandu, Aziji, Africi i Europi. Deset godina boravi u Bombayu, gdje otvara besplatnu kliniku za stanovnike slama, bavi se krivotvorenjem i švercom te u jednom od klanova bombayske mafije služi kao revolveraš i ulični vojnik. Godine 1990. uhvaćen je u Frankfurtu i izručen Australiji, gdje je odslužio ostatak zatvorske kazne. Roman "Shantaram" počeo je pisati u zatvoru, a njegov svjetski uspjeh nakon što je izašao na slobodu promijenio mu je život. Dugo očekivani nastavak fascinantne bombayske književne freske, "Sjenu planine", Gregory David Roberts objavio je 2015., na oduševljenje čitatelja diljem svijeta. Premda se povukao iz društva i posvetio potrazi za duhovnošću, Roberts se u međuvremenu dokazao kao svestran umjetnik: pisac, glazbenik, vizualni umjetnik i kipar.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Shantaram - Gregory David Roberts –

– Shantaram - Gregory David Roberts –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –