Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gregory David Roberts

Sjena planine

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Dragana Vulić Budanko
  • 06/2021.
  • 816 str., meki uvez
  • ISBN 9789533583792
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

“I jedna jedina pogreška može spaliti šumu u tvome srcu i sakriti zvijezde na svim nebesima.” Riječi su to kojima počinje “Sjena planine”, dugo očekivani roman Gregoryja Davida Robertsa, ali i životna lekcija koju je dobro naučio njegov glavni junak Lindsay Ford zvani Lin, australski bjegunac, koji je u Bombayu započeo novi život kao liječnik u slamu, a nastavio ga kao revolveraš jednog od klanova bombayske mafije. Lindsay Ford, kojega su milijuni čitatelja širom svijeta upoznali i zavoljeli pod imenom Shantaram. 

Od događaja opisanih u međunarodnom bestseleru “Shantaram” prošle su dvije godine i čini se da su šume srca spaljene, a zvijezde zastrte na nebesima. Lin je izgubio dvoje ljudi koje je volio: očinsku figuru Khaderbhaija, šefa mafijaškog klana, ubijenog u Afganistanu, i svoju srodnu dušu, Karlu, koja se udala za mladog indijskog medijskog tajkuna. No kad mu bude uručeno pismo s posljednjom Khaderbhaijevom željom, Linovi će se gubici nastaviti, a voljeni Grad Otok u kojemu nova generacija mafijaških bosova ratuje ne mareći za stare kodekse i pravila postat će premalen i preopasan. Na obližnjoj planini, ništa manje opasno, učenja svetog čovjeka Idrissa dovest će u pitanje sve što je Lin mislio da zna o životu, svijetu, i svojem mjestu u njima. 

U “Sjeni planine”, okružen ljudima, jezicima, kulturama, bojama i mirisima Indije, Shantaram nastavlja svoju potragu za identitetom i značenjem, svrhom i domom, a najviše – za slobodom i tajnom ljubavi...

Iz medija:

Roberts je briljantan dok stvara ozračje prijetnje i stalne napetosti koju osjeća snalažljivi australski bjegunac znajući da bi ga netko svakoga časa mogao ubiti ili izdati. Najvažnije je ipak da je čovjek koji voli i razumije Indiju… Više od osamsto stranica čistoga bijega. – Sunday Times (UK)

Jedan od mnogih čari Robertsova nastavka Shantarama jest to što se opire smještanju u ladice. Njegov junak Lin australski je bjegunac, ovozemaljski tip, prekaljeni motorist koji citira velike književnike i društveno je osviješten, čovjek koji se, kako knjiga odmiče, hrabro bori da prežali izgubljenu ljubav, Karlu... Energično i sočno, u prvom licu, pripovijeda nam o svojim susretima s drugim osebujnim, većim-od-života likovima s bombayskih ulica… Akcija ne prestaje, priča vas uvlači, i čitatelji će grozničavo okretati stranice Robertsove Sjene planine. – Publishers Weekly

Shantaram je bio hit, a Sjena planine će ga slijediti. – Library Journal

Gregory David Roberts rođen je u Melbourneu 1952. Nakon razvoda braka i gubitka skrbništva nad kćeri taj daroviti student i pisac postaje ovisnik o heroinu i upušta se u niz pljački banaka, za koje biva osuđen na devetnaest godina tamnice. Godine 1980. bježi iz jednog od najstrože čuvanih australskih zatvora i skriva se u Novom Zelandu, Aziji, Africi i Europi. Deset godina boravi u Bombayu, gdje otvara besplatnu kliniku za stanovnike slama, bavi se krivotvorenjem i švercom te u jednom od klanova bombayske mafije služi kao revolveraš i ulični vojnik. Godine 1990. uhvaćen je u Frankfurtu i izručen Australiji, gdje je odslužio ostatak zatvorske kazne. Roman "Shantaram" počeo je pisati u zatvoru, a njegov svjetski uspjeh nakon što je izašao na slobodu promijenio mu je život. Dugo očekivani nastavak fascinantne bombayske književne freske, "Sjenu planine", Gregory David Roberts objavio je 2015., na oduševljenje čitatelja diljem svijeta. Premda se povukao iz društva i posvetio potrazi za duhovnošću, Roberts se u međuvremenu dokazao kao svestran umjetnik: pisac, glazbenik, vizualni umjetnik i kipar.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –