Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Glenn Greenwald

Nemaš se kamo sakriti : Edward Snowden, NSA i američka država nadzora

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 05/2014.
  • 296 str., meki uvez
  • ISBN 9789533133164
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Potkraj 2012. godine američki novinar i borac za ljudska prava Glenn Greenwald počeo je dobivati neobične poruke njemu nepoznate osobe koja mu je rekla da bi voljela s njim stupiti u kontakt, ali uz pomoć jednog šifriranog sustava tako da nitko njihovu korespondenciju neće moći čitati. Od nje je Greenwald saznao da bi ta osoba trebala pomoć od njega da u londonskom dnevnom listu "Guardian", za koji je Greenwald tada radio, objavi neke izuzetno osjetljive dokumente.

U početku mu se ta osoba nije željela predstaviti, no potom je dogovoren sastanak u Hong Kongu gdje je upoznao mladog Amerikanca Edwarda Snowdena, dotadašnjeg službenika američkih obavještajnih službi koji je posjedovao gotovo tri milijuna supertajnih američkih dokumenata o operacijama američke elektronske obavještajne agencije NSA. Iz tih je dokumenata bilo vidljivo da NSA može prisluškivati svaku osobu na svijetu ili kontrolirati njezinu internetsku komunikaciju, da u tome ima pomoć vodećih američkih telekomunikacijskih i internetskih kompanija, te da ona intenzivno prisluškuje i špijunira vodeće svjetske političare ali i ogroman broj Amerikanaca, iako to po američkim zakonima ne bi smjela.

Greenwald je o onome što mu je Snowden otkrio objavio u lipnju 2013. godine u "Guardianu" niz članaka a neka otkrića o tome objavio je i "Washington Post". Bila je to ogromna senzacija, o otkriću su se raspisali mediji diljem svijeta, a mnogi su bili zabrinuti intenzitetom i širinom elektronske špijunske aktivnosti koje su američke vlasti pokušale zanijekati, demantirati, ili umanjiti njihov značaj. Protiv Snowdena pokrenut je pravosudni postupak pa se on – da se spasi zatvora – sklonio u Moskvu, a sudski postupak je prijetio i Greenglassu ali ga je štitila njegova novinarska profesija.

O onome kako je došao do ovog velikog otkrića, što to otkriće znači Greenwald je ne samo intenzivno pisao u "Guardianu" nego je napisao i knjigu "Nemaš se kamo sakriti: Snowden, NSA i američka država nadzora". Greeenwald je u travnju 2014. godine zajedno s drugim novinarima koji su sudjelovali u ovom velikom otkriću dobio Pulitzera, najveću američku novinarsku nagradu.

***

Glenn Greenwald (1967) američki je odvjetnik i novinar, koji trenutno živi u Brazilu. Studirao je na sveučilištu George Washington u Washingtonu, te završio studij prava na Sveučilištu New York. Nakon studija počeo se baviti odvjetništvom i postao stručnjak za ustavna pitanja i pitanja ljudskih prava. Bavio se i biznisom. U listopadu 2005. pokrenuo je internetski blog "Unclaimed Territory" gdje je pisao o raznim slučajevima kršenja ljudskih prava od strane američkih obavještajnih službi. Njegov je blog izazvao dosta pozornosti, pa je stoga 2007. godine dobio priliku da postane suradnik uglednog američkog internetskog političkog sitea "Salon". I tu su njegovi prilozi izazvali veliku pozornost, pa se sve više počeo baviti novinarskim i publicističkim radom.

Napustio je "Salon" u kolovozu 2012. godine kada je počeo raditi za londonski dnevnik "The Guardian", baveći se i dalje prvenstveno pitanjima kršenja ljudskih prava u SAD. Kao novinar "Guardiana" stupio je u kontakt s američkih zviždačem Edwardom Snowdenom koji mu je dao veliki broj povjerljivih dokumenata američke tajne službe NSA o masovnom prisluškivanju i kontroli elektronskih komunikacija u SAD i diljem svijeta što provodi NSA. To otkriće izazvalo je ogromnu senzaciju pa je na temelju toga "Guardian" dobio "Pulitzerovu" nagradu. Greenwald je u listopadu napustio "Guardian" da bi pomogao formiranju nove nezavisne internetske medijske kuće "First Look Media".      

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –