Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Peter Zuckerman Amanda Padoan

Pokopani na nebu : Fascinantna priča o Šerpama penjačima na najsmrtonosniji dan u povijesti K2

  • Nakladnik: Libricon
  • Prijevod: Mia Vrbanac
  • 05/2014.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789538017001
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prvog kolovoza 2008. druga najviša, i alpinistički gledano vjerojatno najteža planina na svijetu, bila je poprište stravične serije događaja koji su doveli do jednog od najsmrtonosnijih ishoda u povijesti alpinizma. Na taj sudbonosni dan odlomljeni serak na padinama K2 potrgao je fiksnu užad neophodnu za siguran silazak s planine i pri tome ubio nekoliko penjača, a u škripac doveo nekolicinu drugih ostavivši ih bez osiguranja u Zoni smrti, iznad zlokobnog Uskog grla. Na kraju je u pokušaju uspona i silaska s planine poginulo jedanaest osoba, a oni koji su preživjeli vratili su se kući s traumatičnim iskustvom.

Među preživjelima su bili i Chhiring Dorje Sherpa i Pasang Lama, dva nepalska penjača sličnih životnih puteva koji su ih iz malih, zabačenih himalajskih sela, preko ulica Kathmandua, doveli do najviših vrhova planeta. Knjiga "Pokopani na nebu" donosi upravo njihovu priču.
 
Ono što knjigu "Pokopani na nebu" razlikuje od većine knjiga o tragedijama u planinama je odlučnost da se oda počast onima kojima ona stvarno pripada, onima koji su u knjigama tako često zanemareni, a o kojima ovisi cjelokupni koncept zapadnjačkog himalajizma. Tim ljudima se imena često i ne spominju, a ako im se i spomenu onda se vrlo brzo zaborave. Zaslugu za to prije svega ima zapadnocentrički model svijeta u kojem glavnu riječ vode korporacije i medijski imperiji. Njima pojedinci iz siromašnih zemalja, u kojima baš i ne mogu prodati vijest ili gore-tex jaknu od 400 eura, ne znače puno – ni živi, a ni mrtvi. Respekt prema Šerpama je neupitan, ali glavni likovi knjiga su ipak bili zapadnjaci…
 
U stvaranje ove knjige autori su uložili dvije godina istraživačkog rada: razgovarali su gotovo svakim sudionikom tragičnih zbivanja na K2 u ljeto 2008; pregledali su tisuće fotografija i video zapisa; obišli su zabačene regije Nepala i Pakistana i susreli se obiteljima nepalskih i pakistanskih penjača; zahvaljujući Naziru Sabiru dobili na uvid dokumente pakistanske vlade i vojske…

Rezultat je ova knjiga koju je Outside magazin uvrstio je među najbolje alpinističke knjige proteklog desetljeća, a u prilog njihovoj tvrdnji idu i prestižne nagrade – National Outdoor Book Award, Banff Mountain Book Award i NCTE George Orwell Award, među ostalima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –