Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranka Boban Pejić

Prirodno i slatko : cjeloviti deserti bez šećera

  • Nakladnik: Planetopija
  • 08/2009.
  • 128 str., meki uvez
  • ISBN 9789532571493
  • Cijena: 17.92 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nadahnuto knjigom "Prirodni deserti" koja je objavljena prije 20 godina ovo potpuno novo izdanje s novim receptima i novim fotografijama razveselit će sve poklonike zdravih slastica. Mnoštvo recepata, ali i savjeta i "malih tajni", od najjednostavnijih recepata gotovih u tren oka, do raskošnih delicija za posebne prilike. Poseban dodatak knjizi su preporuke za godišnja doba te označeni recepti bez glutena.

 
"Otkad znam za sebe volim slatko! Tako je i danas: najviše uživam u dobrom kolaču, kremi, pudingu ili nekoj drugoj slastici. No još pri prvim susretima s makrobiotikom i ispitivanju različitih namirnica shvatila sam koliko je često konzumiranje slastica s bijelim šećerom i drugim rafiniranim sastojcima loše za zdravlje, lako sam i sama velik ljubitelj slatkiša, uvidjela sam da su promjene raspoloženja, nagle oscilacije energije, problemi s kožom i si. velikim dijelom povezani s konzumiranjem bijelog šećera i drugih rafiniranih namirnica.

Moj buntovnički duh i sklonost izazovima (što i nije čudno jer sam imala dvade­setak godina kad sam se susrela s makrobiotikom) snažno su me poticali na doka­zivanje da se odlične slastice mogu napraviti ne samo bez bijelog šećera nego i bez jaja i mliječnih proizvoda. Izazov nije bio nimalo lak, a u početku je uspjeh bio tek djelomičan, ali upornost te sve veća dostupnost različitih cjelovitih sastojaka s vremenom je davala sve bolje rezultate.

Od proljeća 1989. kada je objavljena knjiga 'Prirodni deserti' do danas svako je izdanje (kasnije pod nazivom 'Prirodno i slatko') donosilo određene promjene, unapređenja i neke nove sastojke. U ovo posljednje izdanje, koje držite u rukama, odlučila sam uvrstiti samo manji dio 'starih' recepata - onih, po mom mišljenju, najboljih, ali isto tako predstaviti većinu novih, dosad neobjavljenih recepata koji su, opet prema mom mišljenju, moji najbolji recepti. Vjerujem da ovakva obljetnica to i zaslužuje.

Izbor svih recepata obilježila je misao vodilja koja me cijelo vrijeme pratila: moraju biti ukusni, od cjelovitih namirnica, ali i jednostavni! Nadam se da sam u tome uspjela te da ćete uživati kako u njihovom pripremanju tako i u njihovim mirisima i okusima."

Jadranka Boban Pejić

Jadranka Boban Pejić prvo je ime prirodne prehrane u Hrvatskoj. Više od dvadeset pet godina vodi različite programe edukacije te je autorica brojnih članaka i stalna suradnica nekoliko domaćih časopisa, televizijskih priloga i emisija. Svoj put u svijet prirodne prehrane započela je 1985. godine kao studentica defektologije. Nakon završetka studija dvije je godine radila kao znanstveni asistent na Fakultetu za defektologiju u Zagrebu. U isto vrijeme, edukacijom na Kushi institutu u Bostonu, SAD, stekla je zvanje učiteljice makrobiotike.

Jadranka i njen suprug Zlatko pioniri su zdravih stilova življenja, promicanja organskog uzgoja i ekološkog pristupa u svakodnevnom življenju te su zajedno održali brojne tečajeve u svim većim gradovima u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama.

Autorica je kuharica "Žitarice", "Alge", "Proljeće", "Ljeto", "Jesen", "Zima", "Bez glutena", "Supernapitci", "Prirodno i slatko", "Prirodno bez glutena" te priručnika "Za bebe i djecu 1", "Za bebe i djecu 2", i koautorica knjige "Hrana za život".

Kuharica "Ljeto" Jadranke Boban Pejić osvojila je drugo mjesto prestižnog svjetskog priznanja Gourmand World Cookbook Award u kategoriji najbolje vegetarijanske kuharice svijeta za 2007. godinu. U prvom krugu ove prestižne nagrade proglašene su najbolje nacionalne kuharice za pojedine kategorije. Tako su 4 kuharice Jadranke Boban Pejić ušle u konkurenciju u 5 kategorija te proglašene za najbolje u Hrvatskoj u 2007. godini.

Kuharica "Alge" proglašena je najboljom u kategoriji kuharice za ribu i morske plodove. "Za bebe i djecu" u kategoriji najboljih kuharice za djecu i obitelj. "Ljeto" u kategoriji najbolje vegetarijanske kuharice i najbolje kuharice za zdravu prehranu. A serija kuharica prema godišnjim dobima "Proljeće", "Ljeto", "Jesen" i "Zima" ušla je u uži izbor kategorije najbolje serije kuharica.

Zajedno sa suprugom Zlatkom Pejićem, osnivačica je Ustanove Makronova u Zagrebu, autorica programa Škole prirodne kuhinje i koncepta Cjelovito zdravlje žene, te direktorica poduzeća Biovega.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –