Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nenad Bartolčić ×

Uvodnik • 15.06.2007.

Još devet knjižnica... Super! A knjižare?

Uz potporu Ministarstva kulture do kraja ove godine otvorit će se devet knjižnica diljem Hrvatske, dok ih je od početka godine otvoreno šest, za što je izdvojeno 19,5 milijuna kuna, rekla je pomoćnica ministra kulture Branka Šulc na susretu s novinarima. Sjajna vijest! A sada se zapitajte ne bi li isto tako bilo sjajno da u svakom od pobrojanih mjesta postoji jedna knjigama i časopisima pristojno popunjena...
Tema • 13.04.2007.

Sporazum o jedinstvenoj cijeni knjige

Tipično za hrvatsku knjišku branšu, i u ovoj trakavici oko jedinstvene cijene knjige nepotrebno se izgubilo barem godinu dana, a simptomatična je bila pozicija onih koji su dva i više desetljeća prisutni na hrvatskom tržištu knjiga i nesumnjivo “znaju znanje” do kojeg su došli svojim praktičnim radom (kao nakladnici, knjižari, putnici...) a ne samoreklamerstvom, štrebanjem ili pohađanjem kakvih...
Link • 04.10.2006.

Ministarstvo kulture RH

Ministarstvo kulture RH
Kritika • 20.09.2006.

Čovjek misli, Bog se smije...

"Ali što je to mudrost, što je roman? Postoji jedna izvrsna židovska poslovica: Čovjek misli, Bog se smije... Godi mi misliti kako je umjetnost romana došla na svijet kao eho Božjeg smijeha."
Razgovor • 20.09.2006.

Olja Savičević Ivančević : Velike su istine često veliki fejk

Kad sam počela pisati te priče nisam ih pisala tako da budu po ičijem guštu nego onako kako sam u tom trenutku najbolje mogla i znala, pa pomalo i zbog toga što me kao čitateljicu iritirao dobar dio suvremene hrvatske proze prepune ne samo životnih, nego i književnih klišeja. To se prenosi kao zaraza, jer su uzori i književna moda opasna stvar. Pogotovo ako je ta moda zapravo demode.
Kritika • 30.08.2006.

Bob Dylan - "Kronike"

Kritika • 14.08.2006.

Davor Stančić - "Tantra : umijeće ljubavi"

Tantra donosi drugačiji pristup seksualnosti i cilju samoostvarenja, smatrajući da je seksualnost najvažnija životna sila ne samo u čovjeku nego i oko njega, kojom se treba koristiti za postizanje punine života. Umjesto rasipanja životne energije tantra tu energiju uvećava i podiže je do najviših energetskih centara u tijelu.
Kolumna • 13.08.2006.

Steve Turner - "Čovjek zvan Cash"

Univerzalnost njegova glazbenog i tekstualnog izričaja, uvjerljivost interpretacije, kao i želja za stalnim napredovanjem kako na planu glazbe tako i priče, osigurali su Cashu svježinu i skoro pola stoljeća od prvih diskografskih uspjeha.
Kolumna • 09.08.2006.

Vivian Green - "Ludilo kraljeva"

Njihovi su umovi izgubili vezu sa stvarnošću i živjeli u svijetu vlastitih opsjena, pa Green zaključuje kako su glavne duševne bolesti koje su ih najvjerojatnije mučile bile šizofrenija i manično-depresivne tegobe, rezultirajući samoživošću, kompleksom moći, i ratom kao čestim oružjem njihove politike i života.