Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nenad Bartolčić ×

Kolumna • 09.08.2006.

Davor Stančić - "Tantra : umijeće ljubavi"

Tantra donosi drugačiji pristup seksualnosti i cilju samoostvarenja, smatrajući da je seksualnost najvažnija životna sila ne samo u čovjeku nego i oko njega, kojom se treba koristiti za postizanje punine života. Umjesto rasipanja životne energije tantra tu energiju uvećava i podiže je do najviših energetskih centara u tijelu.
Kolumna • 08.08.2006.

Edo Popović - "Tetovirane priče : i pjesme"

No, po čemu to "Tetovirane priče" prizivaju duh prošlih vremena? U prvom redu po formi, jer knjiga je sjajan mix Popovićevih priča i Hofbauerovih crteža-tetovaža, gdje je crtež organski dio priče, a ne samo puka ilustracija.
Kolumna • 06.08.2006.

Tony Buzan - "Brzo čitanje"

„Učeći o čudesnosti svojih očiju i izuzetnom kapacitetu mog mozga, ne samo da sam povećao brzinu, razumijevanje i pamćenje; također sam shvatio da mogu brže i kreativnije misliti, voditi bolje bilješke, relativno lako polagati ispite, uspješnije učiti, te uštedjeti dane, tjedne, čak i mjesece dragocjenog vremena.“ (Tony Buzan)
Kolumna • 05.08.2006.

Orhan Pamuk - "Istanbul"

Pamukov je "Istanbul : grad, sjećanja" jedan od onih knjiških bisera koji nisu tako česti u hrvatskim knjižarama, a koji uz to što nam daje priliku da bolje upoznamo samog autora (odabrani isječak iz njegovog sutra možda i obimnijeg životopisa) donosi i priču o gradu koji je većini nas nepoznanica ili skup tek šturih podataka iz nastave povijesti ili zemljopisa.
Kolumna • 04.08.2006.

Harry G. Frankfurt - "Kenjaža"

Frankfurt pojašnjava kako mu je cilj teorijsko razumijevanje kenjanja, pokusna i eksplorativna filozofska analiza koja će dati grubi prikaz onoga što kenjanje jest i u čemu se ono razlikuje od onoga što nije. „Kenjanje je neizbježno kad god okolnosti traže od nekoga da govori, a da ne zna o čemu govori.
Kolumna • 03.08.2006.

Eric Faye : "Pariž"

Uvodnik • 10.07.2006.

Gradskim proždrljivcima šmekaju knjižare

Eto, još se jedna hrvatska prava knjižara povukla na „rezervni“ položaj, a nitko me ne može uvjeriti da Tonči (Ante Russo) i ekipa nisu znali posao. Vjerojatno i jesu tijekom petnaetak godina povukli koji krivi potez, ali sasvim sigurno da nije falilo onih koji su ih za svakog pa i najmanjeg posrtanja još malo dodatno pogurali prema dolje. Pa će sada knjige zauzeti prostor negdje straga, iza ... (iako...
Uvodnik • 09.06.2006.

U potrazi za izgubljenom sisom

Da se razumijemo, ne mislim da bi trebalo pomagati onaj tip knjižara koje se uopće ne trude imati i onu kulturološku dimenziju koju dobra knjižara ima (od selekcije ponude, kvalitetne i profesionalne usluge, promotivne i informativne uloge u afirmaciji knjiga i njihovih autora, pa samim time i nakladnika, i naravno, koja se u uvjetima ravnopravne tržišne utakmice trudi uredno podmirivati svoje obveze...
Uvodnik • 17.05.2006.

Katunarić? Jergović? Gospođa Željka Čorak, definitivno

Glavni akteri izvukli su sve raspoloživo oružje iz svojih arsenala, čak i ono koje se čuva za specijalne prilike, za najmrskije neprijatelje. Netko će reći "Pa što, to je polemika, normalno je da se ponekad ne biraju sredstva", što bi valjda trebalo značiti da sve dok je protivnik na nogama treba učiniti sve da ga se sruši na pod, ili još bolje - u blato. Osobno ne volim takvu polemiku u kojoj se obje...