Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Frode Grytten

Zapalite kuću

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Željka Černok
  • 04/2015.
  • 164 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602371
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Zapalite kuću" roman je o britanskoj punk-grupi The Clash, jednoj od najvažnijih glazbenih pojava 70-ih i 80-ih godina i energičnom sastojku pokreta koji je uzdrmao planetu na početku posljednje trećine prošloga stoljeća. Punk je, veli autor, bio put u svijet, prst uperen u politiku i društvenu svijest, vrisak koji je tjerao na akciju. Iako se sastojao od tri akorda, imao je nevjerojatnu moć.

Priča započinje scenama sa spektakularnih koncerata u New Yorku 1981,kad su The Clash bili na vrhuncu slave, a završava jednog svibanjskog dana 1976. godine prvim okupljanjem nadobudnog društvanca iz zapadnog Londona u skvotu u Davis Roadu, koje je rezultiralo stvaranjem legendarnog punk-sastava.

Mladi Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon i Topper Headon htjeli su promijeniti svijet, slomiti otpore i dijeliti s ljudima svoju omiljenu glazbu, no stvarnost se pokazala odveć zamršenom za tako veliki pothvat. Sve je ubrzo završilo dubokim razočaranjem, prekinutim prijateljstvima i financijskim problemima. "The Clash nisu uspjeli promijeniti svijet, ali su zato promijenili mene", veli Frode Grytten. "Ono što su zastupali slavni pankeri ostalo je ukorijenjeno duboko u meni: opozicija, revolt, energija, ekstaza. The Clash mi je otkrio snagu glasa"– zaključuje autor. I radost pisanja. Sve!

Romanom "Zapalite kuću" Frode Grytten ispisao je još jednu dojmljivu posvetu glazbenicima koji su obilježili 80-e: prije londonskih pankera obradio je The Smiths, Patti Smith i Brucea Springsteena.

Priča o grupi The Clash, iako prepuna krikova, buke i neugodnih glasova, složena je poput nježne lirske pjesme čija je ljepota jedini mogući odgovor na nepodnošljivu ružnoću onoga što nas okružuje.


***

Frode Grytten rođen je 1960. u Bergenu, a odrastao je u Oddi, industrijskom gradiću na zapadnoj obali Norveške. Dulje je vrijeme radio kao novinar, a na književnoj se sceni pojavio 1983. zbirkom pjesama "Start". Velik uspjeh doživio je s romanom (ili zbirkom povezanih priča) "Bikubesong" (Pjesma košnice) koji je preveden na desetak jezika, pa i na hrvatski, stekavši kultni status među hrvatskim piscima. Njegov prvi (i dosad jedini) crni društveni triler "Flytande bjørn" (Medvjed koji teče) objavljen je 2005. i priskrbio mu je mnoštvo nagrada.

Autor je knjiga za djecu, putopisa i filmskih scenarija, a kazališna predstava nastala prema knjizi Pjesma košnice jedna je od najuspješnijih predstava ikada izvedenih u Norveškoj. Objavio je i šest zbirki priča. Svoju ljubav prema kratkoj formi potvrdio je eksperimentom iz 2014. godine kad je pisao priče na Twitteru koje su kasnije objavljene kao knjiga.

Teme su mu uvijek odnosi među ljudima, u kojima glazba često ima važnu ulogu. Slovi za iznimnog stilista koji jednostavnim, gotovo ogoljenim jezikom postiže čuda.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –