Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 15.09.2021.

Prva tri dana Vriska: Književnost kao stalno propitivanje

Otvorenje 14. Vriska (foto: Tanja Kanazir)

Nakon svečanog otvorenja 14. Vriska i dodjele Nagrade za najbolji neobjavljeni roman, u ponedjeljak, 13. rujna, uz prisustvo gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića i dobitnika nagrade Ivice Prtenjače, otvorena je nova, druga V.B.Z.-ova knjižara u Rijeci u Krešimirovoj 28. U knjižari je potom održan razgovor o prevođenju domaćih autora na svjetske jezike u sklopu projekta i biblioteke „Na margini“, na kojem su sudjelovali Ivica Prtenjača, čiji je roman „Brdo“ preveden na njemački jezik i Lada Vukić, čija je knjiga „Specijalna potreba“ prevedena na engleski te njihovi prevoditelji Klaus Detlef Olof i Christina Pribicevich-Zorić.

U popodnevnim i večernjim satima, prvog dana programa u Exportdrvu održane su četiri promocije raznolikih književnih žanrova – predstavljeni su memoari, zbirka kolumni, antologija poezije i roman.

Rajko Grlić i Nikola Petković (foto: Iva Perković)

Rajko Grlić je s Nikolom Petkovićem razgovarao o knjizi „Sjećanja i neobjavljene pričeEve Grlić, koja je, kako kaže njen sin, svoje memoare i životni put ispisivala tijekom rata devedesetih, pa je knjiga nastala kao bijeg od stvarnosti u nimalo lakšu prošlost u kojoj je, unatoč tome što je završila na Golom otoku, nastavila vjerovati u socijalnu pravdu i širiti životno veselje na svoju djecu i cijelu okolinu.

Lea Kovács, Abdellatif Laâbi... (foto: Iva Perković)

Veliki pjesnik romanopisac i dramaturg Abdellatif Laâbi na predstavljanju svoje antologijske zbirke „Stablo pjesama“ rekao je da je za njega umjetnost konstantno propitkivanje, tjeskoba, ali i otkrivanje. Identitet nikada do kraja ne može biti izgrađen jer je potraga za vlastitim glasom i identitetom rad na destrukciji i rekonstrukciji, stalna potraga, nadodao je. Mogućnost pisanja tijekom boravka u marokanskom zatvoru opisao je kao prostor slobode, citadelu u kojoj je uspijevao živjeti van nametnute svakodnevice.

Vedrana Rudan, Ivana Bodrožić (foto: Iva Perković)

Na pitanje Ivane Bodrožić što je potiče na pisanje, Vedrana Rudan odgovorila je da je izaziva život i sve vezano uz život, a za svoju zbirku kolumni „Puding od vanilije“ kaže da je knjiga o životu i djeci, ljubavnicima i braku, o osjećaju bedznađa, toksičnim medijima i katastrofalnom položaju žena u društvu. Unatoč pesimizmu s obzirom na tretman žena od strane muškaraca i države, optimizam nalazi u mladim djevojkama i djevojčicama, poput inspirativne Grete Thunberg.

Damir Uzunović, Jagna Pogačnik (foto: Iva Perković)

Damir Uzunović svoj je novi roman „Ja sam“ pisao punih 25 godina, još od osnivanja izdavačke kuće „Buybook“ 1996. godine – započinjao ga je svakog prvog januara te je na kraju, od 2500 ispisanih stranica, u roman ušlo njih nešto više od 400. Roman je sastavljen od tri dijela – „Koreja“, o odrastanju u istoimenom sarajevskom kvartu, „Manijak na tavanu susjedne zgrade“, koji funkcionira kao vezivno tkivo između prvog i trećeg dijela te „Tri očeve smrti“, koji se može čitati i kao samostalna knjiga, a koji je Uzunović prvi počeo pisati.

Utorak na Vrisku

Marko Pogačar, Mile Stojić, Krešo Bagić, (foto: Tanja Kanazir)

U utorak, 14. rujna, drugog dana programa u Exportdrvu posjetitelji su imali priliku čuti razgovore s četvero značajnih regionalnih i domaćih autora, čije su brojne knjige dobile pozitivne kritike kao i sjajnu recepciju kod čitatelja.

Opus Mile Stojića čini dvanaest knjiga, a novo izdanje „Muze i Erineje: Sabrane pjesme“ obuhvaća 44 godina njegovog pjesničkog stvaralaštva. Profesor Krešo Bagić na promociji je istaknuo kako je ključno obilježje Stojićevog pisanja komunikativnost, prijemčivost pjesničkog iskaza, jasno i vješto formuliranje misli te oblikovanje lirske teme na način da ona brine o čitatelju i ulazi u dijalog s njime. Stojić je istaknuo kako su upravo Hercegovina i njezini pjesnici izvor inspiracije, ali zasigurno treba naglasati da njegova poezija leti visoko iznad tradicionalnih hercegovačkih motiva i propituje ih.

Dragan Velikić, Branko Čegec (foto: Tanja Kanazir)

Urednik i izdavač Branko Čegec zajedno s autorom Draganom Velikićem predstavio je novo izdanje romana „Astragan“, kojeg nazivaju i posljednjim jugoslavenskim romanom jer je prvotno izdan 1991. u biblioteci Hit izdavačke kuće Znanje. Velikić je roman opisao kao žanrovski hibridnu formu – knjiga ima ljubavnu priču, to je istovremeno i roman o odrastanju, ali i putopis i triler. Roman sam pisao pod utjecajem Kundere koji me naučio da se jedan prostor, jedan grad može napustiti u dvije rečenice, izjavio je autor.

Semezdin Mehmedinović, Đurđica Čilić (foto: Tanja Kanazir)

Semezdin Mehmedinović govorio je o svom odnosu prema jeziku – nakon što je otišao u SAD, koristio je zamrznuti jezik, jezik kojim se na ovim prostorima govorilo osamdesetih godina prošloga stoljeća. Taj je jezik važno sredstvo za preslikavanje stvarnosti svijeta osamdesetih, svijeta rata i svijeta egzila. Nadodao je da knjige najčešće piše odmah nakon što mu se dogodi nešto važno u životu, najčešće nešto tragično te kako se u zadnjim knjigama, pa tako i knjizi „Ovo vrijeme sad“ bavi temom vremena, mehanizmima zaborava i metodama naših sjećanja.

Ivana Bodrožić (foto: Tanja Kanazir)

Roman „Sinovi, kćeriIvane Bodrožić bavi se zaključanosti kao dijagnozom, ali i snažnom metaforom našeg društva. Nema naše intime bez društvenih uvjeta, rekla je Bodrožić na promociji romana te nadodala kako je upravo taj strašni sindrom korespondirao s nečim unutar nje same te je istražujući za roman prepoznavala različite aspekte zaključanosti unutar društva pa je kroz intimne priče ispričala univerzalnu priču o svima nama. 

Srijeda i četvrtak na Vrisku

Stablo pjesama (foto: Iva Perković)

Ljeto njezina života Steinaecker Thomas von, Yelin Barbara
Početnica za luđake Gromača Tatjana
Zarazna zona Kos Lajtman Andrijana, Radić Damir
Drugi zakon termodinamike Glamuzina Drago

Srijeda na Vrisku donosi Vrisak Junior, prvi dan programa za najmlađe čitatelje pa se u Dječjoj kući u 11 sati održava radionica o Muminima, likovima inspirativnih slikovnica Tove Janssson.

U 17 sati festivalski se program seli u Exportdrvo, gdje u sklopu programa „Na margini“ u razgovoru preko Zooma, Vrisak predstavlja grafički roman „Ljeto njezina života“ književnika Thomasa von Steinaeckera i ilustratorice Barbare Yelin.

U 18 sati održava se razgovor s prevoditeljima i profesorima Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.

Program „U fokusu“ donosi promociju knjige Velida Đekića „Zvali su me industrijska“ (KUD Baklje i Udruga Pro Torpedo), na kojoj autor u 19 sati sa Zoranom Žmirićem razgovara o prvoj knjizi napisanoj o nekoj riječkoj ulici, dok u 20 sati Marko Pogačar i Tatjana Gromača predstavljaju novu Gromačinu knjigu „Početnica za luđake“, eksperimentalnu i refleksivnu prozu.

U 21 sat Nikola Petković razgovara s Aleksandrom Prokopievom, jednim od vodećih balkanskih postmodernističkih pisaca o njegovoj novoj zbirci priča „Delfin: O vidljivom i nevidljivom“.

Četvrtak, 16. rujna započinje u Dječjoj kući, gdje u 11 sati Lada Franić upoznaje najmlađe čitatelje s junakom nove slikovnice „Jakov sve zna“, a u popodnevnim i večernjim satima u Expordrvu održava se pet raznovrsnih programa.

U 18 sati u sklopu programa „Rijeka poezije“ Damir Radić i Andrijana Kos Lajtman, uz svojih pojedinačne zbirke pjesama, predstavljaju i zajedničku zbirku „Zarazna zona“ uz moderaciju Davora Mandića.

U 19 sati Zoran Žmirić i Roman Simić razgovaraju o Romanovom prvom – romanu! Riječ je o romanu za mlade „Iva, do Mjeseca i natrag“.

U 20 sati direktor Vriska, pisac i urednik Drago Glamuzina predstavlja dekameronovski roman „Drugi zakon termodinamike“ uz moderaciju Zorana Ferića, koji je inspirirao i jednog lika iz romana.

U 21 sat Kruno Lokotar i Marko Pogačar razgovaraju o tri naslova produktivnog Pogačara: riječ je o knjigama „Knjiga praznika“, „Korov, ili protiv književnosti“ i „Latinoamericana ili 1000 riječi španjolskog“. Četvrtak zatvara promocija nove knjige našeg poznatog glazbenika Dubravka Ivaniša – Rippera. U proznom prvijencu „45“, Ivaniš kroz 45 pitanja i odgovora čitatelja vodi kroz intimu benda Pips, Chips & Videclips, u čemu će mu na promociji pomoći urednik Andrija Škare.
 

Za sve one koji nisu u blizini Rijeke, osiguran je prijenos uživo na mrežnim stranicama, V.B.Z.-ovom YouTube kanalu i Facebook stranici te putem portala Moja Rijeka

Tekst: Vrisak
Fotografije: Tanja Kanazir, Iva Perković

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –