Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Roman Simić

Iva, do Mjeseca i natrag

  • Nakladnik: Profil
  • Ilustracije: Stjepan Bartolić
  • 09/2021.
  • 260 str., meki uvez
  • ISBN 9789533138565
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Iva, do Mjeseca i natrag", prvi je roman za mlade višestruko nagrađivanog književnika Romana Simića. Radnja romana počinje kada tata troje tinejdžera – Ive (14), Marula (16) i Tina (12) dobiva zagonetnu figuricu i poziv u Liku na čitanje oporuke rođaka kojega nikad nije vidio. Njihovoj će se avanturi i potrazi za zakopanim blagom od Zagreba, preko Zadra, Karlobaga, Otočca pa sve do Mjeseca i natrag priključiti unuk rođaka iz oporuke i njegova kći divnih zelenih očiju te izuzetan gospodin Strauss s dobroćudnim sinom. Dok se oni međusobno polako upoznaju, i pomalo otkrivaju tuđe tajne, iz prikrajka ih slijedi par opasnih sumnjivaca, a pozadinsku im potporu čine jedna neobična baka, jedne trojke iz epruvete, jedan alergični policajac i jedna brižna mama.

Prateći Ivu u neizvjesnoj pustolovini odrastanja, Simić je napisao zabavnu i dirljivu knjigu koja vrvi od akcije, emocija, humora i uzbuđenja. Više od svega "Iva, do Mjeseca i natrag" moderan je obiteljski roman koji o svijetu i razmišljanjima mladih govori njihovim jezikom, ali koji će s velikim zadovoljstvom čitati i njihovi stari(ji).

Uz Romana Simića knjigu je svojim duhovitim i dramatičnim ilustracijama obogatio slavni strip autor Stjepan Štef Bartolić.

***

„Iva je, zašto kriti, nastala zbog istog razloga zbog kojega su nastajale sve druge moje knjige: jer želim razumjeti. A u ovom slučaju predmet razumijevanja čudnovati je (ponekad rogati, ponekad mucasti) stvor koji nepredvidivo raste i razvija se – pubertet mojih klinaca. Što osjećaju? Što ih muči? Kako prolaze razvod svojih roditelja? Kako se snalaze u ovom ludom svijetu, i zašto više ništa nije onako lako i jednostavno kako je bilo do jučer? (Ako je ikada postojalo to jučer u kojemu je sve bilo lako i jednostavno.). Htio sam provjeriti vidim li doista te nove ljude koji postaju i razumijem li ih – njihove interese, želje i brige – zato što sam siguran da samo ako ih prihvatim i pokušam shvatiti, svojoj djeci mogu biti blizu, mogu im biti dobar roditelj.

Dakle, sve što me ikada zanimalo u mojim knjigama za odrasle i mojim knjigama za djecu – u ovom je romanu. U njemu je moj pokušaj da kažem što su meni obitelj, sloboda, komunikacija i prihvaćanje. I, više od svega: ljubav. Ako bi Iva, do Mjeseca i natrag nešto htjela, htjela bi biti knjiga koja nas okuplja i spaja. Naravno, i da klinci uživaju u njoj. Ja dugo već nisam ovoliko uživao pišući.“

Roman Simić

Roman Simić rođen je 1972. u Zadru. Kao pisac za odrasle dobitnik je Nagrade Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu ("U što se zaljubljujemo", 2005.), nagrade Ranko Marinković za priču (Te djevojke, 2012.) i nagrade Kiklop za najbolju domaću proznu knjigu ("Nahrani me", 2012.), a knjige su mu prevođene na španjolski, njemački, engleski, poljski, slovenski, rumunjski i makedonski jezik.

S ilustratorom Manuelom Šumbercem za izdavačku kuću Profil sukreirao je hvaljenu slikovnicu "Baba Jaga i Div Zaborav" te serijal o dječaku Juri ("Jura i kuckalo protiv dosade", "Jura i gospođica Zavissst", "Jura i upute za odrastanje" te "Jura i raketa za tužne misli"), za koje su im dodjeljivane nagrade Grigor Vitez i Ovca u kutiji.

"Iva, do Mjeseca i natrag" njegov je prvi roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– PODCAST: Roman Simić – Iva, do Mjeseca i natrag –

Moderna vremena · PODCAST: Roman Simić – Iva, do Mjeseca i natrag

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –