Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mathias Énard

Zona

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: (ex Ivana Šojat-Kuči)
  • 07/2014.
  • 480 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532665734
  • Cijena: 179.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Francis Servain Mirković, Francuz hrvatskog porijekla, pokušava završiti svoju špijunsku karijeru i s kovčežićem punim tajnih dokumenata vlakom kreće u Rim kako bi Vatikanu prodao svoje tajne pa preuzeo identitet Yvana Deroya, svog nekadašnjeg prijatelja doživotno zatvorenog u psihijatrijskoj ustanovi. Dug put vlakom pravi je trenutak za svođenje životnih računa i prisjećanje na događaje u posljednjih dvadesetak godina, od rata u bivšoj Jugoslaviji, do analitičkog rada na krvavim alžirskim egzekucijama i suradnje s Mossadom. Važna stavka u njegovoj rekapitulaciji vlastitih poraza svakako su i žene koje su ga ostavljale.

Roman "Zona" Mathiasa Enarda kritičari su proglasili jednom od istinski originalnih knjiga desetljeća, a svojom je kvalitetom zaslužio više francuskih i međunarodnih književnih nagrada.

Mathias Énard (rođen 1972. u francuskom Niortu) studirao je suvremenu umjetnost te potom arapski i perzijski, i to u Teheranu, Egiptu, Veneciji i Damasku. U Siriji je uz studij poučavao francuski, a zatim je do 2010. predavao arapski na Sveučilištu u Barceloni. Još na studiju počeo je objavljivati zbirke poezije, "Travail de nuit" i "Parfois entre nous la mer". Prvi roman "La perfection du tir" izašao mu je 2003., a drugi "Remonter l’Orénoque" 2005. Njegovo sljedeće djelo bila je zbirka eseja o terorizmu "Bréviaire des artificiers". Roman Zona, objavljen 2008., uz brojne pozitivne kritike osvojio je više francuskih i međunarodnih nagrada: Prix Décembre, Prix Thyde-Monnier SGDL, Prix Cadmous te Prix Candide 2008. te Inter i Initiales 2009., a roman "Boussole" (2015.) dobio je između ostalih nagradu Goncourt 2015. i Leipzišku književnu nagradu za europsko razumijevanje. Uz književna djela Énard piše tekstove za više kulturnih magazina te je član uredništva časopisa "Inculte" i jedan od utemeljitelja galerije scrawitch. Živi u Barceloni, a često provodi vrijeme na kulturnim razmjenama u drugim europskim gradovima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Zona - Mathias Énard –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –