Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Fik Meijer

Gladijatori : zabava za puk u Koloseju

  • Nakladnik: TIM press
  • Prijevod: Snježana Cimić
  • 08/2014.
  • 203 str., meki uvez
  • ISBN 9789537177836
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Gladijatorske su predstave bile strašne i okrutne, no ipak su bile iznimno popularne. Od trećega stoljeća prije Krista do početka petoga stoljeća milijune je gledatelja opčinjavala igra sa smrću u areni. Te su predstave, osobito nakon otvaranja Koloseja 80. godine, zadobile nevjerojatne razmjere, a carevi su ih koristili kako bi pokazali svoju moć nad ljudima i životinjama.

Fik Meijer, jedan od najpoznatijih nizozemskih povjesničara, u knjizi "Gladijatori - Zabava za puk u Koloseju" opisuje te okrutne borbe i sve što ih je pratilo. Srž knjige čini opis cjelodnevnog programa koji se sastojao od tri dijela: u jutarnjim satima borile su se najrazličitije divlje zvijeri međusobno ili su na njih nasrtali gladijatori, u podnevnom dijelu mnogi su našli smrt u brutalnim ili uprizorenim pogubljenjima, a poslijepodne su se gladijatori međusobno borili na život i smrt.

Posebna pozornost pripada pitanju što se nakon predstava događalo s truplima. No, tu su i druga pitanja: Kakvo je bilo podrijetlo gladijatora? Kakvi su im bili izgledi da prežive? Koliko je ugodno bilo gledateljima u Koloseju? Jesu li se u areni održavale i uprizorene pomorske bitke? Što je bilo s Kolosejem nakon zabrane igara? Ukratko, ova knjiga cjelovit je i pregledan prikaz najpopularnije zabave za puk u starome Rimu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –