Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Janja Vidmar

Pink

  • Nakladnik: Algoritam
  • 11/2014.
  • 172 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533166902
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Janja Vidmar romanom "Pink" otvara posve nov prostor u svom spisateljskom spektru. Autorica na humorističan, ali i autoironičan način prenosi priču o generacij i svijetu osamdesetih godina dvadesetog stoljeća omogućujući tako mladima uranjanje u svijet njihovih roditelja, ali i glazbe i kulture koja je i njihova, skidajući s tog svijeta koprenu mitskoga i pristupajući mu s jedne strane realistično, a s druge strane s odmakom, u najboljoj tradiciji slavenskog humora koji se u nas rijetko viđa, osobito u tekstovima za mlade.

Izvanserijski talentirana za prikazivanje velikih problema koji se mladima čine nerješivima na duhovit i zabavan način, autorica piše o velikim i o malim događajima, o onima koji su bili važni sa stajališta velike povijesti i o onima koji su bili važni samo njezinoj junakinji, autobiografski zacrtanoj Janici, kao što su problemi odrastanja, prihvaćanja vlastitoga tijela, traženja smisla i postavljanja ciljeva.

Nagrađen nagradom Večernica za najbolje djelo napisano za mlade 2008. godine, roman je u Sloveniji doživio velik uspjeh, sasvim sigurno i zato što je riječ o romanu za mlade koji tijekom svoga odrastanja otkrivaju granice svijeta i za odrasle koji će se vjerojatno nostalgično nasmijati prisjećajući se proteklih vremena.

Janja Vidmar, autorica i scenaristica, priznata u domovini i inozemstvu, prevođena na brojne jezike, jedna je od najčitanijih suvremenih slovenskih književnica. Studirala je u Ljubljani, a potom je na Pedagoškom fakultetu u Mariboru diplomirala s temom iz književnosti za mlade. Po obrazovanju je profesorica slovenskog jezika i pedagoginja. Napisala je više od 40 djela za djecu i mlade, među kojima se ističu socijalno psihološka proza i izuzetno zapaženi kriminalistički romani. Dobitnica je praktički svih nagrada za književnost za mlade u Sloveniji.

U Hrvatskoj su joj objavljena tri romana za mlade: "Bucka" (2006.), o borbi mlade djevojke s anoreksijom uz izrazito majčino nerazumijevanje, "Kebarie" (2013.), o tome kako romska djevojčica koja kreće u školu vidi svoje vršnjake, a kako oni vide nju, i "Pink" (2014.), o odrastanju u Jugoslaviji sa svim materijalnim i duhovnim stereotipima onog vremena. Autorica je za "Kebarie" dobila Zlatnu krušku, nagradu za kvalitetnu literaturu za djecu i mladež koju dodjeljuje Gradska knjižnica Ljubljana, te Desetnicu, slovensku literarnu nagradu za dječju književnost i književnost za mlade, dok je za "Pink" dobila Večernicu, nagradu za najbolje slovensko djelo napisano za mlade 2008. godine.

Osim knjiga piše i scenarije za emisije za djecu, a napisala je i scenarij za slovenski cjelovečernji film Blues za Saru 1997. U posljednje se vrijeme sve više posvetila pisanju za odrasle. Tako je u suautorstvu s Boštjanom Videmšekom napisala ratni roman "Treća mogućnost", a nedavno joj je objavljena društvena satira "Naš Tone ne tone". Roman "Ni koraka" više njezino je najzrelije i najpromišljenije djelo dosada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –