Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dag Strpić

Prema novoj političkoj ekonomiji

  • Nakladnik: Disput
  • 05/2015.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789532602340
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kompleksnosti aktualnih svjetskih problema moguće je primjereno pristupiti samo iz dinamičke perspektive cjeline društvenih, a dijelom i humanističkih znanosti, s fokusom na "političkome". Od tri problemske cjeline ove knjige, prve dvije izlažu nacrt sustavnog razvijanja projekta političke teorije socijetalnih "državno-društvenih" ciklusa i cikličkog razvoja, čime se metodički i analitički suvremenu političku znanost usmjerava na razvojne probleme, na maksimiranje njezinih regulacijskih potencijala u smislu harmoniziranog vođenja javnih politika kao politika razvoja.

Samo profiliranje politologije kao "razvojne", kao "velike", kao "globalne", kao "integralne" političke znanosti na razini je spoznajnih izazova našeg vremena i društva u kojemu živimo. Ključna je pretpostavka takvog projekta ponovno utemeljenje te obuhvatne političke znanosti na osnovi političke ekonomije. Ali takvoj zahtjevnoj zadaći odgovara "samo Nova politička ekonomija", kojoj "i samoj treba novo metodologijsko i ekonomijsko i politologijsko restrukturiranje na osnovi jasnijeg i dosljednijeg fundamentalnog političko-ekonomskog pristupa rješavanju egzistencijalno urgentnih svjetskih problema".

Treća cjelina sadrži izbor iz teorijski samosvjesnoga, javnopolitički stručnog i publicistički efektnog kolumnističkog sučeljavanja s temeljnim problemima suvremenog svijeta i hrvatskog društva u njemu, nadasve se fokusirajući na SAD, uspone i sustajanja političko-ekonomske i javnopolitičke teorije i prakse u njemu, počevši od amblematičnog 11. rujna 2001. Uz istodobno zagovaranje maksimiranja i harmoniziranja hrvatskog društvenog, političkog, privrednog i kulturnog razvoja.

Dag Strpić (1946-2013), godine 1971. je diplomirao, a 1991. doktorirao politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na kojem je radio od 1975. godine sve do smrti. Od 1965. bavio se novinarstvom, kasnije i publicistikom, pišući u većem broju novina i časopisa. Profesionalno je obavljao dužnost glavnog i odgovornog urednika Studentskog lista 1970-1971, a od 1972. do 1974. radio je u Vjesniku u srijedu. Od 1975. do 1976. bio je direktor Centra društvenih djelatnosti, pokrenuo je tjednik Polet i revijalnu seriju časopisa Pitanja. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Naše teme 1985-1989.

Objavio je knjige "Promjena. Politička i političko-ekonomska promjena od Hobbesa do Hayeka" (1998), "Karl Marx i politička ekonomija Moderne" (2010) i "Prema Novoj političkoj ekonomiji" (2015). Preveo je knjigu F. A. von Hayeka "Individualizam i ekonomski poredak" (2002).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –