Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Zarev

Propast

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Ksenija Banović
  • 11/2015.
  • 416 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953461
  • Cijena: 23.23 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Propast" je prije svega roman o tranziciji. U dvije narativne linije Zarev pripovijeda priču o Martinu Sestrimskom, uspješnom piscu i članu kulturnoga miljea za vrijeme socijalizma, koji nakon što je „izbila demokracija“ sve dublje uranja u opću propast društvenoga i privatnoga života, te o Bojanu Tilevu, bugarskom biznismenu, koji se nezakonito bogati iskorištavajući probleme nastale uvođenjem tržišne ekonomije. U oba slučaja, samo je jedna stvar izvjesna, a to je da su i jedan i drugi osuđeni na propast, kao i sve što ih okružuje.

"Propast" je vješto napisan roman, s metanarativnom linijom – romanom u romanu, djelom glavnoga lika, Martina Sestrimskog, koje djeluje kao nezavisna cjelina, ali se vrlo lako mogu prepoznati lajtmotivi koji prelaze s jedne razine na drugu.

Roman je autora proslavio na njemačkom govornom području, a bio je i u užem izboru za nagrade književnoga sajma u Leipzigu te Fondacije Elizabeth Kostova. Njemačka nacionalna televizija napravila je dokumentarac o Zarevu, nazivajući ga „bugarskim Balzacom“, a upravo je "Propast" postala najprodavanijom bugarskom knjigom u povijesti u Njemačkoj.

Propast daje realističnu, ali također i prilično mračnu sliku propadanja u kontekstu bugarske tranzicije. - The Complete Review

Propast je roman o promjenama u cijeloj Istočnoj Europi. Očekivali smo jedan ovakav roman u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, ili čak Njemačkoj, ali on se pojavio u Bugarskoj. - Tages-Anzeiger

Vladimir Zarev (1947., Sofija, Bugarska) jedan je od najistaknutijih suvremenih bugarskih prozaista. Tijekom nekoliko desetljeća zapaženoga rada u kulturi i književnosti objavio je 11 romana, koji su svi odlično primljeni u Bugarskoj, a kasnije i u Njemačkoj, Turskoj i Ukrajini. Njegov roman "Propast" (prvi put objavljen 2003. godine) prvo je njegovo djelo prevedeno na hrvatski. U Bugarskoj je roman doživio devet izdanja i priskrbio autoru slavu i izvan zemlje, posebice na njemačkom govornom području. Autor trenutno živi u Sofiji i predaje bugarsku književnost na Sveučilištu u Sofiji. Usto uređuje cijenjeni bugarski književni časopis Suvremenik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –