Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dulce Maria Cardoso

Povratak

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Elena Pančevski
  • 06/2016.
  • 230 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537953539
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Poslije Revolucije karanfila u Portugalu 1974. godine počinje dekolonizacija, koja označava i početak građanskoga rata u Angoli 1975. Više od pola milijuna Portugalaca bježi iz Angole i vraća se u Portugal, gdje su primljeni neprijateljski i s nepovjerenjem. Mnogi nemaju ni doma ni posla, privremeno su smješteni u hotele i nadaju se da će portugalska vlada naći neko rješenje za njihovu situaciju.

Rui ima 15 godina i jedan je od povratnika. Više od godinu dana sa svojom obitelji živi u sobi luksuznoga hotela privremeno pretvorenog u sklonište za izbjeglice, koji nezaustavljivo propada dan za danom i predstavlja neku vrstu čistilišta za sve prognanike koji se nemaju čemu nadati u mitologiziranoj Domovini.

Na razmeđi Angole i Portugala, Afrike i Europe, usred sukoba pravih Portugalaca i povratnika, Rui prolazi kroz najteže trenutke odrastanja, pokušavajući povratiti nadu, izmisliti prihvatljive uvjete za život tamo gdje ih nema, i usprkos svemu zadržati vjeru u mogućnost ljubavi.


**

Dulce Maria Cardoso, vjerojatno najvažnija autorica svoje generacije, objavila je "Povratak", prvi ozbiljan primjer književne refleksije o više od 500 tisuća povratnika koji su stigli u Portugal 1975. godine. Iako je autorica, koja je također došla iz Angole, bila jedna od njih, ovo nije puki pokušaj pomirenja s prošlošću, nego stvaranje značajnoga djela na temelju te prošlosti.

Jose Rico Direitinho


Vrlo je, vrlo rijetko da nas knjiga ovako uznemiri i potrese. Potrese nas zbog krhkoće majke, zbog njezine potrebe da vjeruje u očev povratak. Potrese nas zbog suza djevojčice koja je u šoku zbog povratka. Zbog prijateljstva dječaka i portira hotela, koji dječaku ponudi stari bicikl. Zbog sestre koja se pretvara da je odavde. (...) Dulce Maria Cardoso morala bi biti, nakon ovoga romana, svrstana u panteon najvećih pisaca, onih koji pišu vlastitom krvlju.

Joao Bonifacio

Dulce Maria Cardoso (Fonte Longa. Portugal, 1964.) dobar dio djetinjstva provela je u Angoli, a njena se obitelj vratila u Portugal u vrijeme početka angolskoga građanskoga rata. Završila je studij prava i godinama radila kao odvjetnica.

Njezin prvi roman, "Campo de sangue" (2002.) osvaja prestižnu portugalsku nagradu za književnost, Grande Premio Acontece, a drugi "Moje suosjećanje" (objavljen 2011. godine u Hrvatskoj u prijevodu Nikice Talana, u nakladi izdavačke kuće Disput), osvaja Europsku nagradu za književnost 2009. godine.

Njezin treći roman, "O chao dos pardais" (2009.), osvojio je nagradu Pen Cluba, a tome nizu sjajnih djela pridružilo se i posljednje, "Povratak", objavljeno u Portugalu u devet uzastopnih izdanja, i kojim je potvrdila poziciju jedne od najboljih suvremenih autorica portugalskoga jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –