Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dragan Pavelić

Le Chapellet de Visoko

  • Nakladnik: Durieux
  • 04/2005.
  • 208, meki uvez
  • ISBN 9531881898
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Novi roman sarajevskog autora Dragana Pavelića “Le Chapelet de Visoko” (Krunica iz Visokog) romaneskna je kronika o čuvenoj visočkoj franjevačkoj gimnaziji. Na način starih ljetopisaca, autor u podnaslovu pojašnjava predmet svoga pisanja: Zapisi o konviktorcima Tugomiru, Mihaelu, Lovri, Timoteju, Eberhardu i drugim đacima i profesorima Franjevačkog učilišta u Visokom.

Procvat visočke gimnazije događa se između dva svjetska rata. Gimnazija ugled stiče ne samo zbog kvalitetne poduke koja đacima kasnije osigurava dobra namještenja, već i zbog discipline koja u gimnaziji vlada, a ta je potpuno u skladu s franjevačkim kodeksom ponašanja. Pravila se znaju, i moraju se poštivati, ali se i iznimke uvažavaju jer ako itko, franjevci dobro znaju da i errare humanum vrlo est. Dragan Pavelić proučavao je sačuvane dokumente, razgovarao s bivšim đacima i profesorima pa je njegov roman “Le Chapelet de Visoko” ujedno i dokument i pripovijest o ljudima koji su šale zbijali na latinskom. Pritom nam je i u ovom djelu očitovao sposobnost da oživi prostor i vrijeme, ljudi i običaje, te da da zna uspostaviti pravu mjeru između oživljenih činjenica i njihove literarne prezentacije.

Dragan Pavelić (1946.) objavio je "Bosanski ljetopis 1992.-1993." (Alfa, 1994.). Kod nakladnika Durieux izlaze njegovi zapisi i romani: "Između prije i poslije" (1998.), "Sarajlije" (2001.) i "Le Chapelet de Visoko" (2005.). Za Provinciju franjevaca trećoredaca glagoljaša piše raspravu "O samoći, samovanju i usamljenosti" (2007.), a "Priče iz Ilduzina jastuka" za Zoro, Zagreb/Sarajevo (2008.). V.B.Z. tiska roman "Proljeće u Karolinentalu" (2009.), zbirku priča "Terevenka u Majdanu" (2011.) te romane "Bijeli udovac" (2012.) i "Knjiga o krilatom fratru" (2015.). Zagrebačko-sarajevski nakladnik Synopsis objavljuje mu roman "Alahimanet, čaršijo!" (2017.). Kod Sandorfa je objavio romane "Vrijeme lala" (2018.) i "Abecedarij lakohlapljivih sjećanja" (2020.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –