Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dragan Pavelić

Bijeli udovac

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 10/2012.
  • 200 str., meki uvez
  • ISBN 9789533044682
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman "Bijeli udovac" je ispovjedno štivo o gubitku; intimni oproštaj s onima koji nas napuštaju, no još više budućnosti okrenuta kronika nužnoga ostanka.

Minuciozno, dnevnički opširno te biografski precizno ispisujući povijest jednog života u dvoje, čitateljima se otkriva fino tkanje bračnoga odnosa koji je za protagonista bio upravo to – njegov život. Od prvih susreta, preko mladenačkih epizoda – stidljivosti i strasti – preko dugogodišnjeg plodnog intelektualnog i ljubavnog odnosa do tragična kraja: prešućene zloćudne bolesti. A upravo se u anatomiji toga neumitnoga kraja koji će svima doći raspliću priče, prije svega pokušaj da se pronađe razlog toj posljednjoj šutnji, odustajanju od liječenja sve do posljednjeg časa.

Bez obzira na težinu tema koje sa sobom nosi, "Bijeli udovac" lijepo stane u vlastiti naslov – njegova je dominanta, poslije svega, ipak svijetlo, nastavak – život onih koji ostaju, nepredvidivi bljesak budućnosti.

Dragan Pavelić dobitnik je V.B.Z. nagrade za roman "Proljeće u Karolinentalu".

Dragan Pavelić (1946.) objavio je "Bosanski ljetopis 1992.-1993." (Alfa, 1994.). Kod nakladnika Durieux izlaze njegovi zapisi i romani: "Između prije i poslije" (1998.), "Sarajlije" (2001.) i "Le Chapelet de Visoko" (2005.). Za Provinciju franjevaca trećoredaca glagoljaša piše raspravu "O samoći, samovanju i usamljenosti" (2007.), a "Priče iz Ilduzina jastuka" za Zoro, Zagreb/Sarajevo (2008.). V.B.Z. tiska roman "Proljeće u Karolinentalu" (2009.), zbirku priča "Terevenka u Majdanu" (2011.) te romane "Bijeli udovac" (2012.) i "Knjiga o krilatom fratru" (2015.). Zagrebačko-sarajevski nakladnik Synopsis objavljuje mu roman "Alahimanet, čaršijo!" (2017.). Kod Sandorfa je objavio romane "Vrijeme lala" (2018.) i "Abecedarij lakohlapljivih sjećanja" (2020.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –