Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Željka Horvat Čeč

4 brave : (crtice sa sela, bez svinje)

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2016.
  • 136 str., meki uvez
  • ISBN 9789533048390
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Naslov knjige 4 brave vrlo precizno naznačuje o čemu se u knjizi radi. Iza 4 brave mora da je dobro zaključana neka trauma. Broj 4 iz naslova sugerira da se radi o najtežoj vrsti traume, jer je iz djetinjstva, iz doba kada se brojevi još pišu znamenkama.
 
4 brave donose priču djevojčice, infantilne pripovjedačice kojoj se u pisanju još miješaju standard i dijalekt, čija je sintaksa jednostavna…, o njezinu odrastanju i školovanju od prvoga do šestoga razreda, u međimurskom selu, u razdoblju 1991 – 96. Njezina „krivnja“ je u tome što ne ide na vjeronauk kao sva druga djeca, te što su neki članovi njezine obitelji bili članovi Saveza komunista, baš kao i dobar dio Hrvata prije toga doba presvlačenja uvjerenja i nove gorljivosti.

Knjiga sadrži i nešto dirljivog i prijetećeg dokumentarnog materijala, školskih sastavaka, izrezaka iz novina, „pisama smrti“, koji pokazuje stanje ugroženosti i praksu ugrožavanja.

Ova knjiga je zapravo nešto kao Velika bilježnica Agote Kristof. S tim što je 4 brave napisala Željka Horvat Čeč, ime koje više nećete zaboraviti. 

Kruno Lokotar, urednik

Željka Horvat Čeč rođena je u Čakovcu 1986. godine. Magistrirala je na studiju hrvatskoga jezika i književnosti. Objavila zbirku pjesama "I zvijezde se smiju krhkosti" (2005), te zbirku priča "Kauboj u crvenom golfu" (Zigo, 2010), dok je za istoimenu priču bila nagrađena na natječaju za kratku priču "Zlatko Tomičić".

Objavila je zbirku pjesama "Moramo postati konkretni" (VBZ, 2015), koja je bila u finalu nagrade Kamov i roman naslova "4 brave" (VBZ, 2016). Uvrštena je u antologiju mladih pjesnika regiona "Meko tkivo". Dobitnica je nagrade Ulaznica 2013. godine, a pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, francuski i švedski.

Objavljuje u književnim časopisima (Re-u, Ulaznici, Temi, Zarezu) i nastupa na raznim festivalima (Littfest, Vrisak, Lit Link, Casanovafest, Prvi prozak na vrh jezika…). Živi u Rijeci, organizira književne  tribine "Pisac i građanin".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –