Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Daria Lisenko

Nemam objašnjenja za ovo

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • 07/2017.
  • 104 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537953690
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Mlada autorica Daria Lisenko hrvatsku je publiku već oduševila izložbama svojih slika, osvajanjem niza nagrada za poeziju i prozu te nadahnutim nastupima na legendarnoj zagrebačkoj pjesničkoj tribini "Jutro poezije" i na raznim nastupima diljem Hrvatske. Daria na zanimljiv i svojstven način spaja ukrajinsku i hrvatsku tradiciju te specifičnim nizanjem motiva koji polaze od mitološkog a završavaju na urbanom stvara prije svega začudan i inovativan poetski svijet.

Ova zbirka poezije u stihu i prozi sadrži i ilustracije same autorice, napravljene posebno za ovu zbirku, što će nesumnjivo čitatelju dati dodatan uvid u jedinstven umjetnički svijet autorice o kojoj ćemo nesumnjivo čuti još puno toga.


"Daria Lisenko razvila je specifičan, distinktivan stil koji je uklopiv u hrvatsku postmodernu književnost, ali se jednako tako i nadovezuje na ukrajinsku književnu tradiciju. Autoričin se stil ipak ne može svesti ni na jednu od ovih tradicija. Izričaj Darije Lisenko isključivo je njezin, obilježen je njezinim osobnim pečatom i izložen u ovoj knjizi kao u dnevniku-galeriji. Opremljeni lijepim ilustracijama i ispisani osobnim iskustvima, njezini zidovi svjedoče pokušaju da se stvarnost estetizacijom preobrazi, učini ljudskom. Iako je ova zbirka njezina knjiga, ona je otvorena čitatelju da uđe. A u trenu kad čitatelj to učini – možda unutra pronađe čitav svijet."

(iz pogovora Marije Dejanović)

Daria Lisenko rođena je 1992. godine u Kijevu u Ukrajini. Živjela je i školovala se u Kijevu, Beogradu i Zagrebu. Preddiplomski studij njemačkog i engleskog jezika završila je na Sveučilištu Taras Ševčenko u Kijevu 2013. godine, a diplomski studij njemačkoga jezika i književnosti i povijesti umjetnosti završila je u Zagrebu 2017. godine. Piše prozu i poeziju na hrvatskom i ukrajinskom jeziku.

U koautorstvu s ocem Jurijem objavila je zbirku pjesama "Gle, ide svašta!" 2002. godine, koja je doživjela i drugo izdanje 2014. Objavila je ilustriranu zbirku poezije „Nemam objašnjenja za ovo“ (2017, Edicije Božičević). Pbjavljivala je pjesme u mnogim zbirkama i časopisima te na portalima. Svojim pjesmama i poetskim prozama više puta je osvajala književne natječaje u Hrvatskoj.

Osim pisanjem, bavi se slikarstvom i grafikom. S petnaest godina ilustrirala je knjigu za djecu svjetski poznatog ukrajinskog pisca Andreja Kurkova, a kasnije i svoju vlastitu zbirku te knjigu ukrajinskog pisca Jurija Viničuka, „Legende Lavova“, kao i ukrajinski prijevod poeme Lewisa Carrolla „Lov na Snarka“. Imala je desetak izložbi, što samostalnih, što skupnih, u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji i Ukrajini.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –