Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leïla Slimani

Uspavanka

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Vlatka Tor
  • 06/2018.
  • 208 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532669855
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kada se Myriam, jedna od najboljih odvjetnica u generaciji, nakon rođenja drugog djeteta odluči ponovno posvetiti poslu, ona i njezin muž Paul, glazbeni producent, žele pronaći najbolju dadilju za svoju djecu. Nisu ni slutili da će im se ukazati Louise, mirna, povučena, iskusna dadilja, žena koju djeca obožavaju, koja dovodi njihov stan u desetom pariškom arondismanu u savršen red. Ona, svojevrsna suvremena Mary Poppins, dadilja iz snova koja uspijeva učiniti sve i čini se da je mladom paru samo nebo granica, no malo-pomalo stvari se počinju mijenjati.

Nagrađen najvažnijom francuskom nagradom Goncourt, roman "Uspavanka" jedan je od onih koji mogu promijeniti način na koji vidimo književnost. Ovaj neobični književni triler u kojem je sve od početka jasno uvlači nas u sve probleme suvremene Europe – imigracija, ovrhe, odgoj djece, slobode pojedinca, ograničenja klase, obrazovanja, ljubavi, majčinstva, depresije i ludila.

Leïla Slimani važan je, neizostavan novi glas francuske i svjetske knjiženosti, a njezina "Uspavanka" postavlja važna pitanja i pokazuje svu moć književnog stvaranja.Leïla Slimani odbacila je svaku sentimentalnost. Njeno spisateljsko umijeće ne dopušta nam da predahnemo dok Uspavanka neizbježno klizi od pjesmice kojom djecu pratimo na počinak u surov opis scene zločina. – Télérama

Leïla Slimani potvrdila je svoj pripovjedački talent u Uspavanki, svom drugom, nevjerojatno žestokom romanu, koji šokira pričom o halucinantnom slomu dadilje ubojice. – Olivia de Lamberterie, Elle

Vrsnoća ovog romana počiva i na Slimaninom moćnom stilu, hladnom, suzdržanom, nemirnom, i na savršeno izgrađenoj priči koja bez zastajanja juri ravno svom kraju.
– Estelle Lenartowicz, Lire

Leïla Slimani rođena je 1981. u Rabatu, a od osamnaeste godine živi u Parizu. Radila je kao novinarka za časopis Jeune Afrique od 2008. do 2012. Objavila je knjige eseja "Le diable est dans les détails" (2016.), "Sexe et mensonges: La vie sexuelle au Maroc" (2017.), "Simone Veil, mon héroïne" (2017.), "Comment j’écris" (2018.) i strip "Paroles d’honneur" (2017.). Autorica je triju romana, "U vrtu čudovišta" (2014.), "Uspavanka" (2016.) i "U zemlji drugih" (2020.). Roman "Uspavanka" osvojio je nagradu Goncourt za 2016. godinu. Jedna je od najznačajnijih i najprevođenijih francuskih autorica. Predsjednik Emmanuel Macron proglasio ju je i ambasadoricom frankofonije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –