Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leïla Slimani

U zemlji drugih

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Vlatka Tor
  • 08/2021.
  • 296 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583983
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Usred Drugog svjetskog rata u malome francuskom mjestu uz Rajnu Mathilde kao i svi čeka oslobođenje. Ona je mlada djevojka željna ljubavi i života, a život joj se sasvim promijeni kada se zaljubi u osloboditelja vojnika francuske vojske Aminea, Marokanca, i odluči poći za svojim snovima, za svojom ljubavi preko mora u Maroko. 

No u toj dalekoj, za nju egzotičnoj zemlji ništa nije onako kako je sanjala. Nema veličanstvenih zabava, raskošnih haljina… Ona postaje majka dvoje djece, žena čovjeka druge vjere, koji želi postati veleposjednik, poljoprivrednik koji će se služiti najsuvremenijim znanjima, a sve to na zemlji koja ne daje ploda. Mathilde se suočava sa svojim strahovima, s mržnjom, nepovjerenjem, oskudicom, te odgaja dvoje djece – bistru i inteligentnu Aicheu, koja se, kao ni majka, ne uklapa u sredinu, u školu za bogate kolonijaliste – i njezina brata maloga Selima. Može li ona to sve, protiv sredine, protiv običajā, u osvit rata za oslobođenje od kolonijalizma? 

Iznimno bogat obiteljski portret "U zemlji drugih" prva je knjiga iz planirane trilogije o odrastanju i životu u Maroku, o obitelji koja nije ni arapska ni francuska. Leïla Slimani ovim romanom dokazuje zašto je danas najvažnija francuska spisateljica. "U zemlji drugih" obiteljska je saga o svim nadanjima, strahovima, ljubavima i mržnjama koje je proizvelo dvadeseto stoljeće.

Iz medija:

Svijet ovoga romana – Maroko nakon Drugoga svjetskog rata, do pobune protiv francuskog kolonijalizma – prelijepo je stvoren. Osobni i društveni život te svakodnevica živahno se prostiru na stranicama, a mi duboko suosjećamo s obitelji koja se nalazi u središtu povijesnog sukoba. Izuzetan, snažan roman slavljene autorice. – Salman Rushdie

Slimani briljira pripovijedajući ovaj opsežni roman, vješto slažući teme ljubavi, gubitka, otuđenja, spola i pripadnosti u složenu priču. – Vogue

Roman ogoljuje žensku intimu i duboko proživljeno iskustvo rata. Mathildeino putovanje U zemlju drugih obred je prolaska kroz jezik, majčinstvo i rat. Slimani majstorski bilježi sve te nijanse. – New York Times

U provokativnom raspoloženju ovo biste mogli nazvati romanom za odrasle: romanom koji ne uvjerava, ne propovijeda, ne govori što je ispravno, a što pogrešno, već jednostavno objašnjava da znati sve ne mora nužno značiti i oprostiti sve. – The Times

Leïla Slimani rođena je 1981. u Rabatu, a od osamnaeste godine živi u Parizu. Radila je kao novinarka za časopis Jeune Afrique od 2008. do 2012. Objavila je knjige eseja "Le diable est dans les détails" (2016.), "Sexe et mensonges: La vie sexuelle au Maroc" (2017.), "Simone Veil, mon héroïne" (2017.), "Comment j’écris" (2018.) i strip "Paroles d’honneur" (2017.). Autorica je triju romana, "U vrtu čudovišta" (2014.), "Uspavanka" (2016.) i "U zemlji drugih" (2020.). Roman "Uspavanka" osvojio je nagradu Goncourt za 2016. godinu. Jedna je od najznačajnijih i najprevođenijih francuskih autorica. Predsjednik Emmanuel Macron proglasio ju je i ambasadoricom frankofonije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –