Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ian Kershaw

Kraj : Slom Hitlerove Njemačke 1944. – 1945.

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 07/2018.
  • 560 str., meki uvez
  • ISBN 9789535200307
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga objašnjava kako i zašto se Hitlerov režim uspio održati sve do stadija potpune propasti, unatoč sve većim ratnim razaranjima i ljudskim gubicima u posljednjoj fazi rata.

 

Poznati britanski povjesničar Ian Kershaw u ovoj se knjizi intenzivno bavi razdobljem od neuspjele vojne urote i bombaškog atentata na Hitlera 20. srpnja 1944. do potpisivanja konačne njemačke kapitulacije 8. svibnja 1945., u kojemu je stradalo mnogo više njemackih civila i vojnika nego svih prethodnih ratnih godina.

 

Kershaw ističe da se mnogo toga moglo izbjeći da su Nijemci na vrijeme bili spremni pristati na savezničke uvjete, no Adolf Hitler uporno je odbijao svaku pomisao o kapitulaciji: njegove autodestruktivne naredbe i dalje su se provodile, a njegova se moć uspjela održati sve do samoga kraja.

 

No koji mu je mehanizam vladanja omogućavao da ravna sudbinom Njemacke i onda kada je već svima bilo jasno da je rat izgubljen te da zemlja biva bezrazložno razarana? Koliko su daleko Nijemci bili spremni podupirati Hitlera, čak i kada su znali da vodi zemlju do potpunog uništenja? Jesu li mu i dalje davali svoju voljnu potporu? Ili su pak to jednostavno morali činiti zbog terora kojemu su bili izloženi?

 

Upravo se tim i ostalim sličnim pitanjima bavi Kershaw u knjizi koja je nužna za razumijevanje same srži Hitlerova vladanja te struktura vlasti i mentalnih sklopova onih koji su ga kontinuirano podržavali, što je naposljetku cijelu jednu naciju odvelo do potpunog sloma i uništenja.


Ian Kershaw (rođen 1943.) britanski je povjesničar i pisac koji se ponajviše bavi poviješću Njemačke u 20. stoljeću. Na početku svoje karijere proučavao je srednji vijek, no potom se posvetio modernoj povijesti. Smatraju ga jednim od vodećih stručnjaka za Treći Reich i Adolfa Hitlera, a objavio je dvadesetak knjiga upravo na te teme, među kojima se ističu "Do pakla i natrag" (To Hell and Back), 2015., "Kraj: Hitlerova Njemačka 1944.–1945." (The End: Hitler’s Germany 1944-45), 2011., kao i biografska djela o Hitleru "Hitler 1889-1936: Hubris" iz 1998. i "Hitler 1936-1945: Nemesis" iz 2000. Dobitnik je nagrada Wolfson, Elizabeth Langford i Bruno Kreisky te jedan od dobitnika prve knjižne nagrade Britanske akademije, čiji je član. Prije umirovljenja predavao je na Sveučilištu u Sheffieldu, a kao stručni savjetnik surađivao je na brojnim BBC-jevim dokumentarnim serijama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Kritika • 01.12.2015.

Laurent Binet : HHhH

– Pretraži sve knjige –