Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Petra Rajić Šikanjić Zrinka Premužić

Vatra i smrt : Spaljivanje u arheologiji i antropologiji

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 10/2018.
  • 116 str., meki uvez
  • ISBN 9789531768238
  • Cijena: 126.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Priručnik "Vatra i smrt : Spaljivanje u arheologiji i antropologiji" bavi se ljudskim spaljenim ostatcima pronađenima u arheološkom kontekstu iz perspektive arheologije i antropologije, a koncentriran je na ostatke pronađene prvenstveno na području Europe, a ponekad i šire.

Priručnik je podijeljen na četiri dijela: Kremiranje, Analiza kremiranih ostataka, Primjeri analize spaljenih ostataka iz arheološkog konteksta i Mali rječnik termina. Svaki dio zamišljen je kao zasebna cjelina koja se može čitati samostalno, no svi dijelovi zajedno daju potpun uvid u spaljivanje kao jedan od vrlo čestih načina odlaganja pokojnikovih ostataka tijekom prošlosti.

Sam proces kremiranja ujedinjuje dva važna segmenta čovjekova života: vatru – koja je odredila razvoj čovjeka i svaki dan utječe na njegov život, te smrt – stanje kojim završava ovozemaljski život svakog bića. Ako se poveže sa stvaranjem, vatra postaje simbol života, no njezina razorna moć u trenu može uništiti sve oko sebe.

Iako vatra ima veliku moć, pa može uništiti veći dio tijela, osobito njegova meka tkiva, ipak ne može u potpunosti uništiti cijelo tijelo. Tijekom spaljivanja, tvrda tkiva, kosti i zubi, samo mijenjaju svoj sastav i oblik, ali i nakon završenog procesa spaljivanja, dijelovi ostaju prisutni. Upravo su ti „preživjeli“ ostatci koristan izvor podataka u proučavanju prošlosti. Njihovim proučavanjem možemo dobiti ne samo podatke o spaljenoj osobi, već i o zajednici kojoj je pripadala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –