Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maja Cigrovski Berković Lana Ružić

Šećerna bolest i tjelesno vježbanje : Od A pa skoro do Ž

  • Nakladnik: Znanje
  • 01/2019.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789533437965
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Praktičan priručnik koji govori kako uvesti adekvatne tjelesne aktivnosti u životni stil osoba oboljelih od šećerne bolesti, kao važan i dugoročan način liječenja koji terapija lijekovima ne može zamijeniti.

Priručnik i sveučilišni udžbenik "Šećerna bolest i tjelesno vježbanje" autorica Maje Cigrovski Berković i Lane Ružić govori jednoj od najraširenijih kroničnih bolesti na svijetu. Oboljelih od šećerne bolesti je sada već više od 240 milijuna u svijetu, tijekom sljedećih 20-ak godina broj će se povećati na 380 milijuna, a procjenjuje se da čak 40 % ljudi i ne zna da su bolesni.

Svjetska dijabetološka federacija (IDF) stoga govori o epidemiji šećerne bolesti. Kao jedan od uzroka navodi drastičan pad tjelesne aktivnosti i povećanje pretilosti te preporučuje minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti na dan kako bi se spriječio razvoj bolesti i/ili ublažili njezini simptomi i posljedice.

Osobe oboljele od šećerne bolesti često ne mogu pronaći preporuke o tome kako, koliko, kada i gdje vježbati i kojom se tjelesnom aktivnošću baviti bez kontraindikacija i negativnih efekata, stoga je ideja ovog priručnika upoznati kineziologe, liječnike, ali i oboljele od šećerne bolesti, kako uvesti adekvatne tjelesne aktivnosti u životni stil bolesnika kao važan i dugoročan način liječenja koji terapija lijekovima ne može – i ne smije – zamijeniti, već uz njih mora djelovati komplementarno.

Iz recenzija:

“Djelo je pionirski rad, što mu daje posebnu vrijednost. Ovakvih priručnika nema ni u Hrvatskoj, a i u svjetskim ih razmjerima ima vrlo malo te nisu toliko temeljiti u prezentaciji mogućnosti koje stoje pred osobama oboljelima od šećerne bolesti, a posebno vezano za dob bolesnika i postojanje eventualnih komplikacija… Posebno je značajno što su istaknuti konkretni primjeri koji mogu uvelike pridonijeti razumijevanju odnosa šećerne bolesti i strukturirane tjelesne aktivnosti.” - Iz recenzije prof. dr. sc. Branke Matković, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

“Priručnik će biti od koristi studentima Kineziološkog fakulteta, nastavnicima tjelesnog odgoja, trenerima i svim članovima medicinskih timova koji skrbe za bolesnike s dijabetesom. Bilo bi poželjno da knjiga bude dostupna i što većem broju bolesnika sa šećernom bolesti koji nerijetko nisu ni svjesni važnosti programirane tjelesne aktivnosti u kontroli svoje bolesti.” - Iz recenzije prof. dr. sc. Miroslava Dumića, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

“… posebno su mi dragocjene konkretne upute kao i tablice s količinom potrebnih ugljikohidrata za jedan sat aktivnosti. Dosada smo te podatke skupljali sami i testirali na mojoj kolegici trkačici s dijabetesom tipa 1 koja ima pumpu. Na prvom polumaratonu, kada sam još bila u blaženom neznanju o razinama šećera u krvi, GUK joj je na 10 km bio 1,8 mmol/L! Ova će knjiga mnoge oboljele spriječiti da se dovedu u takvu opasnost!” - S. P. M., majka djeteta oboljelog od šećerne bolesti i prijateljica osobe oboljele od T1 koja se rekreativno bavi trčanjem

Doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković liječnica je, specijalist internist, subspecijalist endokrinolog i dijabetolog. Radi u KBC “Sestre milosrdnice” i docent je na Katedri za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njezin posebni interes usmjeren je na rad s oboljelima od šećerne bolesti, a znanstveni opus posvećen je istraživanjima vezanima za šećernu bolest, osobito hipoglikemiju. Posvećena je edukaciji oboljelih, ali i podizanju svijesti o ranom prepoznavanju dijabetesa te načinima prevencije i liječenja, odnosno sprječavanja komplikacija koje bolest izaziva.

Prof. dr. sc. Lana Ružić liječnica je, zaposlena kao redoviti profesor u trajnom zvanju na Katedri za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njezin nastavni rad i znanstveni interesi usmjereni su na područje fiziologije sporta i vježbanja, kao i tjelesnog vježbanja za osobe koje boluju od kroničnih bolesti. Petnaest godina radila je kao medicinski savjetnik u nekoliko fitnes-centara, a dodatno iskustvo koje je stekla kao učiteljica skijanja omogućilo joj je povezivanje znanosti i prakse u polju sportske medicine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –