Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Matko Marušić

Medicina iznutra : 3. izdanje

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 02/2019.
  • 448 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531768894
  • Cijena: 19.51 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prozno-biografska knjiga prof. Matka Marušića "Medicina iznutra" koja je uzburkala mnoge duhove hrvatske medicinske zajednice. Trideset humorističnih priča na 640 stranica pokriva sve dijelove medicine, od toga kako mladež donosi odluku o studiju, preko istraživačkih pustolovina do financiranja u zdravstvu, različitih bolesti i smrti.

Prvi dio opisuje studij, drugi istraživanja i nastavni rad, treći Marušićevu kliničku praksu, a četvrti život različitih medicinskih zaposlenika. U knjizi su prikazani Marušićevi kolege s kojima se družio tijekom studentskih dana, sveučilišni profesori, autorova obitelj, kao i cijeli niz likova iz svakodnevnog života Splita i Zagreba. Autor nas vješto uvlači u svoju životnu priču koja je najzanimljivija kad se spusti s akademske visine i progovara humorističnim jezikom Vlaja iz Dalmatinske zagore. Priče razbijaju mitove i predrasude o hrvatskom zdravstvu, a autor bez imalo ustručavanja duhovito ocrtava i neke primjere nepotizma.

Knjiga je pobudila velik interes u redovima medicinske struke, no činjenica je da je svojim jasnim jezikom preporučljivo štivo svim medicinskim laicima i ljubiteljima književnosti. Knjiga je zabavna i ironična, ali nije ni gorka niti zajedljiva.


"Svaka žena bolje od muža zna što mu treba, a dobre im žene to onda i naprave. Tako je moja supruga znala da želim napisati smiješnu knjigu o medicini, pa je poželjela da za nju napišem smiješnu knjigu o medicini, A kad sam knjigu pisao, opet je njezina zasluga što je govorila 'nisam zadovoljna', 'što ti je ovo trebalo?' i 'bez veze' i uvjerljivo pravila lice s izrazima, zabrinutosti i sažaljenja, očima slala poruku prijekora i neugodna iznenađenja., a rukama nemoćno pokazivala da se radi o osobi kojoj će biti vrlo, vrlo teško pomoći. A najviše mi je pomoglo kad bi rekla 'jesi malo popravio, nije loše, ali treba još', jer onda bih ja očajavao na osnovi krivoga uvjerenja da sam napravio sve što sam mogao i da je priča odlična, takoreći za umrijet' od smijeha, a k tome i profinjeno duboka, prava mala saga o medicini, a ona bi me hrabrila da još nije dobro, da ja mogu bolje, da mi ne trebaju glupe ulične šale, malo će tko razumjeti moj splitski humor, a i taj splitski humor nije baš nešto, samo o seksu i nogometu, a ja sam jedan ugledan sveučilišni profesor koji ne može toliko pretjerivati, toliko očito lagati i takve stvari iznositi u javnost, nego to trebam napraviti mudro, odmjereno, pristojno i na dostojnoj akademskoj razini, a da u isto vrijeme bude jako smiješno tako da ljudi uživaju"... (M.M.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –