Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Szabolcs Benedek

Riječki morski pas

  • Nakladnik: Studio TiM
  • Prijevod: Angéla Pataki
  • 04/2019.
  • 278 str., meki uvez
  • ISBN 9789537780739
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Riječki morski pas" roman je Szabolcsa Benedeka, mađarskog autora, čestog gost Rijeke i njezinog strastvenog istraživača. Svojim neobičnim povijesnim romanom s elementima fantastike, autor budi riječku prošlost na posve novi način, a čitateljskoj publici donosi još jedan važan fiumanološki naslov.

Neposredno prije izbijanja Prvog svjetskog rata Richárd Kovách, urednik iz Budimpešte, putuje u Rijeku, tada poznatiju kao Fiume, multietnički lučki grad na Jadranu izravno pod mađarskom vlašću, kako bi napisao reportažu o kojoj je brujala metropola – o takozvanom riječkom morskom psu. Naime, prema brojnim izvještajima pomoraca i ribara, Mađarska kraljevska pomorska uprava upozorena je na opasnost od morske nemani. No, Richárdu Kováchu ova vijest ne djeluje ozbiljno, već je primjerenija "razdoblju kiselih krastavaca" kada nema žučnih parlamentarnih rasprava i svjetskih događaja.

Upravo kada se Richard Kovách upoznaje s Riječanima i fiumanskim poslovima, dolazi do zaključka da najveća opasnost nije morski predator, iako zaista postoji, već da slijedi nešto puno dublje i veće – vrijeme velikih napetosti koje će zauvijek izbrisati "sretna vremena mira". I to u najdoslovnijem smislu te riječi.


U "Riječkom morskom psu" Rijeka, lučka i industrijska metropola velikog carstva, postaje pozornica napetog povijesnog romana na granici trilera i fantastike u kojem se prelijevaju brojne teme: etničke i političke napetosti onoga doba (sa sasvim slučajnim podudaranjima s današnjim vremenom), tehnička čuda koja trajno mijenjaju lice svijeta, ali i osobne brige i čežnje glavnih likova, a sve objedinjene jednim velikim, zlokobnim znakom – neuobičajenom pojavom velikih morskih pasa u Kvarnerskom zaljevu.

Szabolcs Benedek (1973.) mađarski je pisac, urednik i kritičar. Rođen je u Budimpešti gdje je završio studij političkih i ekonomskih znanosti na Sveučilištu ekonomskih znanosti. Živi s obitelji u Budimpešti.

Prva knjiga mu je objavljena 1997. godine. Do danas je objavio više od dvadeset knjiga, romana i zbirki kratkih priča, autor je radiodrama i stotina članaka u mađarskim dnevnim novinama i književnim časopisima. Dobitnik je nekoliko mađarskih književnih nagrada, te je član različitih književnih društava, uključujući i mađarskoga Pen Cluba.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –