Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dunja Matić

Troslojne posteljine

  • Nakladnik: Studio TiM
  • 12/2017.
  • 274 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537780715
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Troslojne posteljine" debitantski je roman Dunje Matić u kojem pratimo glavnu protagonisticu Lunu, i njeno putovanje kroz obrazovanje u gradovima koje doživljava na različite načine (Split, Zagreb, Rijeka), kroz česte selidbe i potrage za poslovima, kroz uspostavljanje i razvrgavanje privatnih i društvenih odnosa te kroz vlastitu nutrinu koja je istovremeno i pokreće i koči, postajući paralelno mjesto radnje.

Roman je moguće čitati na više razina – kao klasični roman o odrastanju (coming of age novel) sa svim elementima generacijske priče takozvanih milenijalaca koji traže svoje mjesto u svijetu koji su za njih, mimo njihove volje, kreirali drugi, kao roman socijalne kritike i filozofski roman u kojem autorica detektira društvene pojave, dotičući se utjecaja pop-kulture na živote pojedinaca, neprilagođenosti obrazovnog sustava potrebi za samoostvarenjem, mitologije svakodnevnice i patologije obiteljskih, ljubavnih i prijateljskih odnosa te napose kao psihološki roman.

"Troslojne posteljine" su roman rafiniranog, originalnog i nenametljivog stila, ali prožet generacijskim humorom koji nikada ne klizi u cinizam, bitnički muzikalan i začudno preciznih opservacija o različitim temama. Riječ je o romanu složene strukture koji pršti pop-kulturnim referencama, od glazbe i filmova do književnosti i filozofije. Vrlo osoban i izrazito emotivan autoričin stav, kao i ironija i autoironija, koja su dugo dominirale postmodernim diskursom, ovdje se otvoreno razotkriva kao obrambeni mehanizam neprilagođenih, ustupajući svoje mjesto nepatvorenoj i iskrenoj ljudskosti.

Dunja Matić (Split, 1988.) magistra je kulturologije i doktorantica sociologije na zadarskom Sveučilištu. Iza nje je višegodišnje iskustvo objavljivanja proze i teorijskih članaka u specijaliziranim časopisima i online izdanjima. Objavila je romane "Troslojne posteljine" (Studio TiM, Rijeka, 2017.) i "Sinestezije" (Vertia, Rijeka, 2019.). Članica je neformalne književne skupine Ri Lit. Živi i radi u Rijeci.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –