Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zadie Smith

Vrijeme swinga

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Marina Horkić
  • 09/2019.
  • 488 str., meki uvez
  • ISBN 9789535200154
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zadie Smith, koja se proslavila roamnom "Bijeli zubi", napisala je ponovno briljantan roman, čije su protagonistice dvije tamnopute prijateljice koje odrastaju u miješanim obiteljima u siromašnom predgrađu Londona. Obje žele biti plesačice, ali samo je Tracey talentirana za ples. Njezina prijateljica, neimenovana pripovjedačica romana u 1. licu, u svemu slijedi Tracey kao uzor, ali u biti ima jasno definirane stavove. To blisko i zamršeno prijateljstvo naglo se prekida u njihovim dvadesetima, ali oblikuje ih za cijeli život.

Tracey uspijeva doći do pozornice, no završava ondje gdje je i počela, dok njezina prijateljica postaje osobna pomoćnica pop-zvijezde i iz prve ruke saznaje kako živi onaj mali postotak privilegiranih. Kad pjevačicu obuzmu filantropske ambicije, priča se iz Londona i New Yorka premješta u zapadnu Afriku gdje ona gradi školu za djevojčice. Tamo turisti dolaze razgledavati nekadašnja skupljališta robova, a tamošnji stanovnici riskiraju život kako bi odande pobjegli u „bolji“ život.

U romanu "Vrijeme swinga" autorica progovara o rasi, klasi i identitetu, pitanjima tko je uspio u životu, a tko ne i koliko je to uopće važno, ali i o prirodi prijateljstva i odnosu majka/kći (izvrstan portret majke pripovjedačice koja od doseljenice s Jamajke postaje zastupnica u britanskom parlamentu).

Znalački napisan, ovo je tekst o životu, na trenutke bolan – o bijelima i crnima, bogatima i siromašnima, o našim korijenima i porijeklu te načinima kako nas oni oblikuju i kako s time živjeti, o životnom uspjehu i padu i, na kraju krajeva, o relativnosti svega toga kad napravimo rezime svoga života.

Zadie Smith rođena je 1975. godine u Londonu, u britansko – jamajčanskoj obitelji sto je zasigurno utjecalo i na njen književni izraz jer se često bavi preplitanjem različitih utjecaja i tradicija, likovima koji imaju različiti rasni, religijski ili nacionalni predznak. Već je prvim svojim romanom, "Bijeli zubi" (White Teeth, 2000), u kojem daje sliku suvremenog multikulturalnog Londona, dospjela na ljestvice najprodavanijih knjiga i dobila čak pet prestižnih književnih nagrada, primjerice Guardianovu i Whitbreadovu nagradu za najbolji roman prvijenac. Objavila je nagrađivane romane "Sakupljač autograma" (The Autograph Man, 2002), "O ljepoti" (On Beauty, 2005), "NW" (2012) i "Vrijeme swinga" (Swing Time, 2016), te zbirku priča "Martha and Hanwell" (2005). Njezino je zadnje objavljeno djelo zbirka eseja "Feel Free" (2018). Od rujna 2010. predaje kreativno pisanje na Sveučilištu New York.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –