Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zadie Smith

O ljepoti

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Hana Veček
  • 11/2006.
  • 364 str., meki uvez
  • ISBN 9532016295
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Roman "O ljepoti", radnjom smješten s obje strane Atlantika, uzbudljiv je obiteljski roman o problemima koji nastaju ispreplitanjem sudbina dviju porodica - Belseyevih i Kippsovih. Na američkoj strani radnja se odvija na koledžu u Wellingtonu, na kojem predaje jedan od glavnih junaka, engleski profesor Howard Belsey. Nakon trideset godina braka suočen je s pravom dramom: pokušava spasiti svoj brak s Afroamerikankom Kiki, dok njegovo troje djece, Jerome, Zora i Levi istodobno tragaju za za strašću, idealima, vezama i obavezama koje će ih voditi kroz život.

Iako Zadie Smith to nigdje eksplicitno ne govori, ovaj roman može se promatrati kao hommage E. M. Fosterovom "Howards Endu". Smith uvodi nove teme i više melodramatskih elemenata, ali osnovni motivi romana "Howards End" prisutni su u romanu Zadie Smith: konflikt izmedu dviju obitelji različitih političkih i moralnih opredjeljenja i stavova, pitanja različitih društvenih slojeva, ponašanje, ambicije i šanse za uspjeh u društvu s propisanim pravilima i ulogama.

Roman "O ljepoti", treći je roman Zadie Smith bio je u užem izboru za Bookerovu nagradu, nagrađen je Commonwealth Writer’s nagradom za najbolji roman 2006. godine te nagradom Orange Prize.

Zadie Smith rođena je 1975. godine u Londonu, u britansko – jamajčanskoj obitelji sto je zasigurno utjecalo i na njen književni izraz jer se često bavi preplitanjem različitih utjecaja i tradicija, likovima koji imaju različiti rasni, religijski ili nacionalni predznak. Već je prvim svojim romanom, "Bijeli zubi" (White Teeth, 2000), u kojem daje sliku suvremenog multikulturalnog Londona, dospjela na ljestvice najprodavanijih knjiga i dobila čak pet prestižnih književnih nagrada, primjerice Guardianovu i Whitbreadovu nagradu za najbolji roman prvijenac. Objavila je nagrađivane romane "Sakupljač autograma" (The Autograph Man, 2002), "O ljepoti" (On Beauty, 2005), "NW" (2012) i "Vrijeme swinga" (Swing Time, 2016), te zbirku priča "Martha and Hanwell" (2005). Njezino je zadnje objavljeno djelo zbirka eseja "Feel Free" (2018). Od rujna 2010. predaje kreativno pisanje na Sveučilištu New York.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –