Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Claudio Magris

Časovito

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ljiljana Avirović
  • 01/2020.
  • 168 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533581897
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Svakome se svakodnevno dogodi tisuću malih senzacija. Većinu ih zaboravimo, vidimo ih, a ne promišljamo o njima – zapamtimo tek one upečatljive ili one koje nas se izravno dotiču, a tek poneka od njih uđe u našu usmenu predaju kao anegdota. Samo rijetki imaju oko i dar da te sitnice koje se dogode u trenutku, u jednom času vremena, vide drugačije, da od njih naprave priču ili mirkoesej. Jedan je od takvih i suvremeni srednjoeuropski pisac, Tršćanin Claudio Magris.

"Časovito" je knjiga o trenucima koji promiču, a koje vrijedi zabilježiti, o momentima koji zaiskre često više u oku promatrača nego onoga tko ih proživljava. Pedesetak takvih bljeskova sačuvano je u ovoj knjizi, od situacija na tršćanskoj plaži, ili pak za svečanim objedom, do onih u vlaku ili na nekom putovanju. Sve ih karakteriziraju jedinstvenost opisa, autorova britkost i nenadmašan osjećaj za vrijeme i prostor.

"Časovito" je knjiga o svim onim malim trenucima koje prečesto propustimo i ne zastanemo nad njima. Srećom, postoje autori poput Claudija Magrisa da ih zabilježe.

Claudio Magris (Trst, 1939.) prozaist je, kritičar, polihistor i istraživač mikrosvjetova Srednje Europe. Bio je profesor njemačke književnosti na Sveučilištu u Trstu. Nakratko se bavio politikom: od 1994. do 1996. bio je zastupnik u talijanskom parlamentu. Člancima i kolumnama reagira u dnevnim novinama, najčešće u Corriere della Sera.

Najpoznatiji je po "Dunavu" (1986.), knjizi kroz koju, od izvora do ušća, prati tok središnje europske rijeke esejizirajući povijest svjetova i kultura koji su pokraj nje nastali. Malo nakon talijanske premijere "Dunav" je objavljen na svim frekventnijim europskim jezicima uključujući i hrvatski te snažno utjecao na kulturne i književne tokove Europe kraja prošlog stoljeća. Magrisovim "Dunavom" rođen je novi, sintetizirajući multižanr, neka vrsta totalne knjige.

Autor je više od trideset knjiga, među kojima su "Nagađanja o sablji" (1984.), "Stadelmann" (1988.), "Ono drugo more" (1991.) i "Mikrokozmi" (1997.). Trst je opsesivna Magrisova tema. Svoj grad istražuje u njegovoj prostornoj i vremenskoj dimenziji, inzistirajući na najsitnijim detaljima tršćanskih identiteta. Primio je nekoliko talijanskih i svjetskih odličja te brojne književne nagrade.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –