Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Claudio Magris

Naslijepo

  • Nakladnik: Durieux
  • Prijevod: Ljiljana Avirović
  • 11/2007.
  • 381 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531882729
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Nova knjiga tršćanskog autora Claudija Magrisa, pored Umberta Ecca najznačajnijega intelektualnoga glasa Italije, Alla Cieca «Naslijepo» talijanska je kritika već proglasila monumentalnim romanom. Opisuju je kao mračnu, duboko pesimističnu knjigu.

U središtu priče nalazi se 2.000 talijanskih radnika koji su nakon Drugog svjetskog rata ostavili sve za sobom kako bi u Jugoslaviji pomogli u izgradnji komunizma. Godinu dana poslije, od Tita proglašeni staljinistima, postaju previše opasni te bivaju deportirani i zlostavljani u raznim logorima na otocima sjevernog Jadrana. Nakon povratka u Italiju, tamošnja policija se prema njima odnosi kao prema opasim komunistima sa Istoka, a za komunističku partiju su nepoželjni kao svjedoci komunističkih zlostavljanja. Magris ističe da ga već godinama zanimaju žrtve povijesti koji se uvijek nađu na krivom mjestu.

Ton Magrisove knjige je mračan te podsjeća na Srce tame Josepha Conrada, a autor je opisuje kao hommage denunciranom humanizmu.

***

CLAUDIO MAGRIS rođen je u Trstu 1939. godine. Nakon što je predavao u Torinu, postao je profesor tršćanskog sveučilišta. Piše za brojne talijanske novine i časopise. Objavio je knjige: «Lontano da dove» (1971), «Dietro le parole» (1978), «Itaca e oltre» (1982), «Illazioni su una sciabola» (1984; Nagađanja o sablji, GzH, Zagreb 1989, pogovor Aleskandar Flaker), «L’anello di Clarisse» (1984), «Danubio» (1986; Dunav, GzH, Zagreb 1988), «Stadelmann» (1988; Durieux 1995, izvedba HNK Split 1992, redatelj Robert Raponja), «Un altro mare» (1991; Jedno drugo more, Durieux 1993), «Il conde» (1993) i «Le voci» (1994, 1996), «Mikrokozmi 2001!»

Claudio Magris (Trst, 1939.) prozaist je, kritičar, polihistor i istraživač mikrosvjetova Srednje Europe. Bio je profesor njemačke književnosti na Sveučilištu u Trstu. Nakratko se bavio politikom: od 1994. do 1996. bio je zastupnik u talijanskom parlamentu. Člancima i kolumnama reagira u dnevnim novinama, najčešće u Corriere della Sera.

Najpoznatiji je po "Dunavu" (1986.), knjizi kroz koju, od izvora do ušća, prati tok središnje europske rijeke esejizirajući povijest svjetova i kultura koji su pokraj nje nastali. Malo nakon talijanske premijere "Dunav" je objavljen na svim frekventnijim europskim jezicima uključujući i hrvatski te snažno utjecao na kulturne i književne tokove Europe kraja prošlog stoljeća. Magrisovim "Dunavom" rođen je novi, sintetizirajući multižanr, neka vrsta totalne knjige.

Autor je više od trideset knjiga, među kojima su "Nagađanja o sablji" (1984.), "Stadelmann" (1988.), "Ono drugo more" (1991.) i "Mikrokozmi" (1997.). Trst je opsesivna Magrisova tema. Svoj grad istražuje u njegovoj prostornoj i vremenskoj dimenziji, inzistirajući na najsitnijim detaljima tršćanskih identiteta. Primio je nekoliko talijanskih i svjetskih odličja te brojne književne nagrade.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –