Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Claudio Magris

Abecede : O knjigama i ljudima

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ljiljana Avirović
  • 12/2020.
  • 376 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582993
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Zavodljivost priče i pustolovine početna je točka svakog čitateljskog iskustva iz koje se račva bezbroj puteva. Lucidni erudit i jedan od u svijetu najcjenjenijih suvremenih talijanskih romanopisaca Claudio Magris svojim "Abecedama" poziva čitatelje na jedno takvo uzbudljivo putovanje, svemirom svoga čitateljskog iskustva.

Koja su to načela prema kojima se trebamo ravnati u životu? Kako knjige djeluju na povijest, a kako stvarnost na literaturu? U koju pripovjedačku rijeku da čitatelj zakorači? Znatiželjan, empatičan, upućen i više od svega zaljubljenik u književnost, Magris nas vodi svojim literarnim univerzumom u kojemu sjaje raznolike zvijezde – od temeljnih tekstova zapadne kulture Biblije, Ilijade i Odiseje, preko djela Kafke, Musila, Ibsena, Tolstoja, Sveva i Camusa, koja su formirala intelektualce i pisce Srednje Europe, do živog dijaloga sa suvremenicima Sábatom, Maneom i Mo Yanom.


Magris kroz književnost ne prestaje buditi osjećaj sadašnjosti, pozivajući se na suživot i bratstvo, kritiku i strogost, suosjećanje i nezadovoljstvo.
Enzo di Mauro

To je čas narativno, čas referencijalno pismo, a uključuje pomno bilježenje koje u pojedinosti pokušava nazreti skrivenu istinu misterija.
Ermanno Paccagnini

Magris ima sposobnost govoriti o bilo kojoj stvari, bilo kojoj knjizi, autoru, junaku s jednakom mudrošću i znanjem.
L’Unitá

Predivno jasni i iznijansirano formulirani eseji...
Frankfurter Allgemeine Zeitung

Lingvist, kartograf, putnik bez kompasa, kroničar sadašnjosti, povjesničar kamenja i trava, moralistički zagovornik različitosti, Magris se u svojim knjigama bori protiv zaborava, barbarstva i bahatosti većine.
Le Figaro

Pronicavi povjesničar nesklada, strateg nesuglasja, prorok veličanstvenih tjelesnih i duhovnih apokalipsi, Magris je veliki pisac nadahnutih knjiga.
Enzo Golino

Kako govoriti o Abecedama, koje obiluju tolikim idejama i poticajima, i prožete su usvojenom kulturom, a da se izbjegne pojednostavljivanje?... Radije ću jednostavno reći da su Abecede prekrasna knjiga, i točka.
Corriere della Sera

Claudio Magris (Trst, 1939.) prozaist je, kritičar, polihistor i istraživač mikrosvjetova Srednje Europe. Bio je profesor njemačke književnosti na Sveučilištu u Trstu. Nakratko se bavio politikom: od 1994. do 1996. bio je zastupnik u talijanskom parlamentu. Člancima i kolumnama reagira u dnevnim novinama, najčešće u Corriere della Sera.

Najpoznatiji je po "Dunavu" (1986.), knjizi kroz koju, od izvora do ušća, prati tok središnje europske rijeke esejizirajući povijest svjetova i kultura koji su pokraj nje nastali. Malo nakon talijanske premijere "Dunav" je objavljen na svim frekventnijim europskim jezicima uključujući i hrvatski te snažno utjecao na kulturne i književne tokove Europe kraja prošlog stoljeća. Magrisovim "Dunavom" rođen je novi, sintetizirajući multižanr, neka vrsta totalne knjige.

Autor je više od trideset knjiga, među kojima su "Nagađanja o sablji" (1984.), "Stadelmann" (1988.), "Ono drugo more" (1991.) i "Mikrokozmi" (1997.). Trst je opsesivna Magrisova tema. Svoj grad istražuje u njegovoj prostornoj i vremenskoj dimenziji, inzistirajući na najsitnijim detaljima tršćanskih identiteta. Primio je nekoliko talijanskih i svjetskih odličja te brojne književne nagrade.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –