Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andres Barba

Blistava republika

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 01/2020.
  • 168 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553580
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Blistava republika" dokaz je iznimnog spisateljskog umijeća u dosluhu s književnom tradicijom angloameričke i latinoameričke književnosti uz istodobno poigravanje njihovim konvencijama na tragu kronika i magičnoga realizma obojenih metafizikom i fantastikom.

"Blistava republika", nagrađivani roman španjolskoga autora Andrésa Barbe ‒ jednoga od najplodnijih književnih glasova svoje generacije ‒ mračna je priča na tragu Conradova "Srca tame" o trideset dvoje djece nepoznatog podrijetla i jezika koja se pojave u tropskom gradu San Cristóbalu i nasilnički se ponašaju prema stanovnicima.

O svemu saznajemo iz kronike napisane dvadeset godina kasnije i satkane od činjenica, dokaza i glasina o prevrednovanju ideja reda, nasilja, pa i same civilizacije tijekom dječje strahovlade, sve do njihove smrti. Usporedbe s drugim umjetničkim djelima pritom se ne zaustavljaju na romanu Josepha Conrada, nego pokrivaju širok spektar: od Mariane Enríquez, Stephena Kinga, preko flmova i serija poput "Village of the Damned" i" Les Revenants", pa do Samanthe Schweblin i nobelovca Williama Goldinga. Usprkos tome, ova napeta i uznemirujuća priča ne sliči ničemu što su čitatelji imali prilike dosad susresti.

Iz kritike:

Stranice Barbina romana pršte intenzivnom energijom. Blistava republika nemilosrdan je portret našeg vremena. Divan, pametan i uzbudljiv roman, od prve do posljednje stranice. - The Guardian

Jedna od najboljih knjiga koje sam ikad pročitao, roman prožet atmosferom magije koja lebdi nad svakom stranicom ove proze ‒ epske ako ne opsegom onda svakako punoćom i gustoćom pisma. - Edmund White, autor predgovora

Andrés Barba ne treba savjete. On je već stvorio svijet koji je savršeno osmišljen i posjeduje spisateljsko umijeće i zrelost koji nadilaze njegovu dob. - Mario Vargas Llosa

Već dugo me neki pisac nije tako impresionirao – ne samo moralnim fokusom koji odlikuje njegove tekstove nego i sposobnošću da dopre do same srži iskustva koje opisuje. - ABC Cultural

Andrés Barba (Madrid, 1975.) španjolski je pisac, autor desetak romana (La hermana de Katia, Versiones de Teresa, Agosto, octubre, Muerte de un caballo, Las manos pequeñas ‒ koji je označio njegov prodor na međunarodnu književnu scenu i koji je 2017. proglašen knjigom godine u časopisu The Guardian ‒ itd.). Sudionik međunarodnih konferencija za mlade dramatičare, predavao je na Sveučilištu u Madridu te na Bowdoin Collegeu u SAD-u. Za svoj zadnji roman "República luminosa" dobio je 2017. godine prestižnu nagradu Herralde. Za njega nobelovac Mario Vargas Llosa kaže da posjeduje spisateljsko umijeće i zrelost koji nadilaze njegovu dob.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –