Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Delphine de Vigan

Odanosti

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Vlatka Valentić
  • 05/2020.
  • 144 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321066
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dvanaestogodišnji Théo dijete je rastavljenih roditelja čije neobično ponašanje u školi budi stare rane i učiteljičinu zabrinutost. Njezina sumnja da je dječak žrtva obiteljskog zanemarivanja dovest će je pred zid. I Mathisu, njegovu najboljem prijatelju sve je teže gledati Théovu patnju, ali ga odano prati u sve učestalijem opijanju. Mathisovoj majci ne sviđa se njihovo prijateljstvo i želi pomoći sinu, no iznenadno otkrivanje suprugove tajne potpuno je paralizira. Dvojica tinejdžera upuštaju se u opasnu igru sa starijim društvom koje će Théa odvesti na žuđeno mjesto mira.

Delphine de Vigan u romanu "Odanosti" svojim suptilnim psihološkim okom i u četiri pripovjedačka glasa majstorski ponire u međuljudske odnose, ispisujući ujedno i bolnu fresku suvremena društva i njegovih zastranjenja.


Iz medija:

Suzdržano, suptilno, majstorski moćno. Roman koji se čita u jednom dahu. – L’Express

Delphine de Vigan neviđeno pronicljivo opisuje stvaranje i preplitanje odnosa među ljudima. – Le Figaro

Delphine de Vigan nikoga i ništa ne osuđuje. Ne dopušta si nikakvu sućut, ne izvlači nikakve pouke. Samo svjedoči, i u tome je bit. – BibliObs

U društvu Virginie Despentes, Édouarda Louisa, Annie Ernaux i Leïle Slimani, Delphine de Vigan pripada ligi francuskih pisaca koji pripovijedanje spajaju s nesmiljenom društvenom kritikom. – Neue Zürcher Zeitung

Delphine de Vigan (1966.) francuska je spisateljica, scenaristica i redateljica. Autobiografski nadahnut prvijenac "Jours sans fin" (Dani bez gladi), u kojem opisuje vlastito iskustvo borbe s anoreksijom, objavila je 2001. i potpisala pseudonimom Lou Delvig. 2007. objavljuje "No et moi" (No i ja), roman koji ju je vinuo na top-ljestvice najprodavanijih knjiga i za koji godinu dana poslije dobiva i Nagradu knjižara, te je snimljen i film u režiji Zabou Breitman. Nominiran je i za Goncourtovu nagradu, kao i sljedeći njezin roman "Les Heures souterraines" (Podzemni sati) iz 2009.

Romanom "Ništa se ne opire noći" De Vigan 2011. godine postaje zvijezdom francuske književne jeseni, više od godinu dana nalazi se na ljestvicama najprodavanijih knjiga, osvaja nagradu knjižarskog lanca FNAC, Nagradu Francuske televizije za najbolji roman i Grand prix časopisa Elle za najbolji roman godine. Roman "Prema istinitoj priči" 2015. osvaja Nagradu Renaudot i Goncourtovu nagradu srednjoškolaca. Roman "Odanosti" (Les Loyautés) objavila je 2018. godine, slijedi "Zahvalnosti" (Les Gratitudes, 2019.) i "Djeca su kraljevi" (Les enfants sont rois, 2021). Književna kritika slavi njezin istančan stil i umijeće psihološkog oslikavanja likova. Djela su joj prevedena na brojne svjetske jezike.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –