Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dorthe Nors

Spojka, pogled, znak

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Mišo Grundler
  • 08/2020.
  • 161 str., meki uvez
  • ISBN 9789533582382
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Prevoditeljica Sonja Hansen u četrdeset i nekoj upisuje se u autoškolu i odlučuje, napokon, uhvatiti pravi smjer u životu. Majka ju je učila da mora biti svoja i time joj učinila medvjeđu uslugu. Jer Sonja je prilično svoja i zbog toga u svakodnevnim nesporazumima sa svijetom. Želi biti bliska sa sestrom Kate, ali ona ne odgovara na telefonske pozive. A instruktorica Jytte joj ni poslije šest mjeseci vožnje ne dozvoljava promijeniti brzinu. Sonja je borac i ne odustaje u potrazi za smislom, no jedino je sretna kad pusti misli da lutaju divljim krajobrazima djetinjstva – poljima raži i vrištinama sa žutokljunim labudovima. Ali, kako se vratiti tamo odakle si potekao? Kako pobjeći od otuđenih ulica Kopenhagena? I, kvragu, zar je toliki problem naučiti voziti automobil? 

"Spojka, pogled, znak" Dorthe Nors snažan je, humorom i lirizmom prožet roman o čežnji za povratkom u mjesto koje više ne postoji, o emancipaciji i usamljenosti. Začudnim spojevima riječi i rečenica Nors ne dopušta uljuljkivanje u čitanju, ni da se bilo što na ovom svijetu – mijenjanje brzina, ljudi, nebo – podrazumijeva.

Iz medija:

... danski Woody Allen; životno, blisko, nježno duhovito. – The Daily Mail

Dorthe Nors hrabro vodi čitatelja prema velikoj temi našeg doba: biti samac i sam. Roman se vrti oko "poleđine srca": mjesta na leđima gdje bi anđelu narasla krila. Ondje se nalazi želja da sretneš prijatelja sa zajedničkom prošlošću ili podrijetlom, koji će biti tu da te uhvati ako kreneš padati. – Københavneravisen

Ovaj trijumfalni roman odzvanja dubinama besprimjerne snage žene u registru koji pomiruje prosvijetljeni feminizam s bijesom radničke klase. – The New York Times

Dorthe Nors osvjetljava ženu srednjih godina koja se nalazi na rubu: nestanka ili otkrića... Nors je iznimno precizna spisateljica, pa i u tome što svoju junakinju izlaže malim napuknućima i, da, pobjedama – ona piše za svakoga od nas i o svakome od nas. – Kirkus Reviews

Dorthe Nors, danska autorica nagrađena za “nesvakidašnji i izniman talent” stipendijom nacionalne umjetničke zaklade, rođena je 1970. u Herningu. Diplomirala je književnost i povijest umjetnosti. Piše romane, novele, kratke priče i eseje. Međunarodnu prepoznatljivost stekla je zbirkom kratkih priča "Karate Chop" (Kantslag), objavljenom u SAD-u 2014. Iste godine nagrađena je prestižnom nagradom Per Olov Enquist. Njezina priča “Hejren” (“The Heron”) prva je kratka proza danske književnosti objavljena u The New Yorkeru (2013.). Fikcionalnu prozu piše na danskom, a eseje na engleskom jeziku. Eseje je pisala za BBC Radio 4, The Guardian, Vi läser, Electric Literature, A Public Space, The Literary Hub itd. 

Knjige su joj objavljene u sedamnaest zemalja, između ostalih u Njemačkoj, SAD-u, Norveškoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Italiji, Poljskoj, Francuskoj i Kini. S romanom "Spojka, pogled, znak" ušla je u finale nagrade Man Booker International 2017. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –