Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milan Radin

Bili smo nitko

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Franjo Janeš
  • 09/2020.
  • 376 str., meki uvez
  • ISBN 9789533620015
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Bili smo nitko", koja je ujedno i putopisna proza i romansirana autobiografija i sjećanje na mračno vrijeme, prije svega je intelektualna odluka odvažnog pojedinca da se neće zaboraviti ono što je proživljavao običan čovjek ubačen u turbulentnu epohu i na granicu svjetova. Priča prati šesnaestogodišnjeg mladića koji s majkom i nekoliko zemljaka odluči napustiti vlastitu zemlju, komunističku Rumunjsku pritisnutu teškom Ceauşescuovom šapom. Osim nekoliko uzastopnih pokušaja bijega, vrlo je vjerno i živopisno prenesen život u Socijalističkoj Republici Rumunjskoj. 

Hrvatski će čitatelj s posebnom pozornošću pratiti onaj dio svjedočanstva u kojem se prenosi percepcija Rumunja o ondašnjoj Jugoslaviji, pomalo iznenađujuća predodžba o eldoradu s one strane Dunava. Pa ipak, opća slika o europskim zbivanjima i prostorima koju nudi ova uzbudljiva, duhovita, razigrana, literaturom prožeta proza nipošto nije jednoznačna ni jednostavna. Pravo iznenađenje, i svojevrsna poanta, čitatelja očekuje na posljednjim stranicama, kada se vrijeme stubokom promijenilo, autor se već čvrsto usidrio na razvijenoj obali Zapada, ali sada stvari opet izgledaju drugačije i društveni život, nikad u mirovanju, donosi neke nove prijetnje i moguće zaključke.

Milan Radin rođen je 1973. godine u rumunjskom Temišvaru. Iz trećeg pokušaja 1989. uspio je pobjeći iz Ceauşescuove Rumunjske u Austriju. Najprije je boravio u zatvoru u Grazu, zatim u izbjegličkom logoru u Traiskirchenu, kasnije u Unterrohru/Hartbergu i konačno u Admontu. 1994. Milan Radin maturirao je u Steinachu, 1999. u Grazu je završio izobrazbu za kvalificiranog trgovca. 2001. diplomirao je kao magister philosophiae na Karl-Franzens-Universitätu u Grazu, 2008. postao je Master of Business Administration u Sheffieldu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Slijedili su studijski boravci u Strasbourgu (Francuska), Plovdivu (Bugarska) i Cieszynzu/Katowicama (Poljska). Radio je najprije u Francuskoj, zatim u SAD-u, nakon toga za RZB Foreign trade u Beču, a dvanaest je godina bio direktor dm – Drogerie Markta u Srbiji i Rumunjskoj. Trenutno radi kao poslovni konzultant i poduzetnik. Osim njemačkog i rumunjskog tečno govori srpski, francuski, engleski, ruski i bugarski.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –